Soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i liści świeżego szpinaku - brzmi pysznie? To wartościowe i odżywcze danie, które doskonale komponuje się z ryżem, makaronem lub purée ziemniaczanym. Dodatek aromatycznych ziół jeszcze bardziej podkręca smak, a unoszący się w powietrzu zapach zachęca do skosztowania.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kurczak po toskańsku - przepis. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania potrawy?
Idealne potrawy to takie, które są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Do tego grona z pewnością zalicza się kurczak po toskańsku. Przepis na to pyszne danie jest inspirowany kuchnią Italii, ale nie jest tradycyjnym daniem włoskim. Do przygotowania tego smakowitego obiadu będziesz potrzebować następujących składników:
4 pojedyncze filety z kurczaka
150 g świeżego szpinaku baby
100 g pomidorów suszonych (w całości lub w paskach)
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30% lub 36%
125 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g serka mascarpone
60 g tartego sera parmezan
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Zobacz też: Mączniak prawdziwy atakuje ogród? Poznaj objawy i sposoby na jego zwalczenie
Prosty przepis na kurczaka po toskańsku krok po kroku. Postępuj zgodnie z instrukcją
To pyszne danie możesz przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta, bo smakuje obłędnie i sprawdzi się w różnych okolicznościach. Prosty przepis na kurczaka po toskańsku prezentuje się następująco:
Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy wzdłuż na cieńsze plastry
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, a następnie smażymy kurczaka z obu stron na złocisty kolor
Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i pieprzem z obu stron
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Dodajemy także pomidory suszone pokrojone w paski
Wlewamy bulion i zagotowujemy
Śmietankę wlewamy do kubka i mieszamy z odrobiną sosu z patelni
Zahartowaną śmietankę wlewamy na patelnię i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut
Dodajemy tarty parmezan i po chwili mascarpone, dokładnie mieszamy
Po kilku minutach dodajemy szpinak, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez kwadrans
Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem
Gotowe danie serwujemy z ulubionymi dodatkami
Jak zrobić kurczaka po toskańsku? Dodaj jeszcze więcej składników
Powyższy przepis można swobodnie modyfikować, aby dostosować smak do własnych preferencji. Jak zrobić kurczaka po toskańsku w wersji zmodyfikowanej? Poniżej kilka propozycji:
smak dania można wzbogacić dużą ilością świeżych ziół - doskonale będzie pasował tymianek, rozmaryn, a także posiekana natka pietruszki
do sosu można dodać oliwki lub kapary, które jeszcze bardziej podkreślą śródziemnomorski charakter dania
do przygotowania dania można wykorzystać także szynkę parmeńską lub pancettę, które nadadzą przyjemnego, wędzonego posmaku
Zobacz też: Gotowanie kalafiora jest niby proste, a jednak nie zawsze wychodzi idealnie jędrny. Jak to zmienić?