fot. screen Youtube / @СибирячкаготовитKotlety mielone – lubi je chyba każdy Polak. Ich atutem jest minimalizm. Nie trzeba do nich zbyt wielu dodatków, bo są pyszne same w sobie. Próżno szukać czegoś smaczniejszego na obiad, bo mielone prawie zawsze wzbudzają euforia zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Poznaj „złotą” zasadę przyrządzania tej potrawy.
Jak zrobić perfekcyjne mielone? Najważniejsze zasady
Zasada 1:1 dotyczy mięsa. Kotlety będą lepsze, jeżeli stworzysz je z dwóch rodzajów mięsa: trochę wołowego, trochę wieprzowego. Wymieszaj je z namoczonymi w mleku bułkami i starannie odsącz. Na 1 kilogram mieszanki mięsnej przeznacz 2 jajka. Dopraw przyprawami. Podczas wyrabiania masy dodawaj sukcesywnie lodowatą wodę (ok. ¼ szklanki). Efekt? Zyska sprężystość i soczystość, o jakiej nie śniłeś.
Zmocz dłonie i formuj masę na kotlety. Lekko otocz je w bułce tartej czy mące i smaż na gorącym tłuszczu przez 2–3 minuty z obu stron, aż będą złociste.
Wiele osób używa bułki tartej zamiast standardowej kajzerki namoczonej w mleku. Lepiej w kotletach sprawdzi się ten drugi składnik. Bułka tarta może wysuszać masę mięsną. W ten sposób kotlety będą pozbawione wyjątkowej soczystości.
Cebulę zetrzyj drobno na tarce, a sprawniej połączy się z mięsem. Ulepione kotleciki schłodź przez 15 minut w lodówce, a smaki lepiej sobą przejdą. Kotlety nieco stwardnieją i wcale nie będą rozpadać się na patelni.
Sposób na najlepsze kotlety mielone
Sekret doświadczonych domowych kucharzy brzmi: dwa jajka na każdy kilogram mięsa. Ta proporcja działa jak naturalny klej – scala masę, zatrzymuje soki w środku i gwarantuje, iż kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










