Kapusta kiszona wychodzi miękka i intensywna w smaku. Tę metodę znają najlepsze gospodynie

kobieta.gazeta.pl 16 godzin temu
Kapusta kiszona to nieodłączny składnik świątecznych potraw. Bez niej nie powstałby żaden bigos ani farsz do pierogów lub krokietów. Dlatego tak ważne jest, by była dobrze zrobiona. Ile gotować kapustę kiszoną? Najlepiej trzymać się jednej zasady.
Zaletami kapusty kiszonej są nie tylko przyjemny, kwaśny smak i chrupiąca tekstura. Jest też prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy A, C oraz z grupy B. To także doskonałe źródło potasu. Wiele osób lubi jeść ją prosto z wiaderka. Na jej bazie można przygotować mnóstwo smacznych potraw, takich jak kapuśniak albo bigos. Przed świętami Bożego Narodzenia wykorzystujemy ją do zrobienia farszu, którym wypełniamy pierogi, paszteciki i krokiety. By jednak dobrze smakowały, trzeba wiedzieć, jak ją przygotować.


REKLAMA


Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!


Ile gotować kapustę kiszoną, żeby była miękka? Co zrobić, gdy jest za kwaśna?
Na twojej liście świątecznych dań znalazły się pierogi z kapustą i grzybami? Zanim weźmiesz się za przygotowanie farszu, musisz ugotować kapustę kiszoną do miękkości. W ten sposób podkreślisz jej smak i sprawisz, iż idealnie połączy się z pozostałymi składnikami.


Wrzuć kapustę do lekko posolonej, gotującej się wody. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut. Po ugotowaniu odcedź kapustę, wystudź i dodaj do farszu. jeżeli obawiasz się, iż będzie zbyt kwaśna, przed wrzuceniem jej do garnka opłucz ją pod bieżącą wodą albo wymieszaj ze świeżą, poszatkowaną kapustą.


Kapusta kiszona gotowana do obiaduFot.Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl


Najlepsza kapusta kiszona gotowana do obiadu. Na święta i nie tylko
Gotowana kapusta często gości na naszych stołach zimą, a zwłaszcza w okresie świątecznym. jeżeli chcesz przygotować ją w formie dodatku do obiadu, przygotuj:


0,5 kg kiszonej kapusty,
1 dużą cebulę,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/4 szklanki wody,
przyprawy: majeranek, sól, pieprz.


Obierz cebulę, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju. Przerzuć do garnka, dodaj kapustę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. Ja dodaję po łyżeczce każdej, ale wszystko zależy od upodobań. Kiedy zaczynasz przygotowania do świąt? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału