Wśród kulinarnych rarytasów coraz większą popularnością cieszy się czarny czosnek, który intryguje nie tylko swoim smakiem, ale również adekwatnościami. Co ciekawe, znany jest już od dawna, ale to właśnie teraz przeżywa ponowne zainteresowanie. W jaki sposób powstaje oraz jakie korzyści ze sobą niesie?
Czarny czosnek - forma czosnku poddawana procesowi fermentacji
Czarny czosnek to składnik, który łączy w sobie wyjątkowy smak, aromat, a także korzyści zdrowotne. Powstaje ze świeżego czosnku na skutek przechowywania przez około miesiąc w podwyższonej temperaturze oraz wilgotności. Proces ten podobny jest do karmelizacji i nazywany jest reakcją Maillarda. Czosnek po leżakowaniu przez kilka tygodni w specjalnie przygotowanych do tego komorach zyskuje nie tylko nowy kolor, ale i adekwatności.
Czosnek o kolorze czarnym zyskuje między innymi składniki aktywne lepiej przyswajalne przez organizm. Ponadto smak i zapach zostają złagodzone i przybierają słodkawe nuty przypominające suszone owoce, karmel czy też ocet balsamiczny.
Jego głównym składnikiem jest S-allilocysteina, która zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Dodatkowo ma w sobie liczne aminokwasy uważane za podstawowe. W procesie fermentacji czosnku wzrasta również zawartość flawonoidów i kwasów fenolowych w czosnku. Dzięki swojemu składowi czarny czosnek wykazuje niezwykle korzystny wpływ na organizm.
Może cię zainteresować: Obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność i pomagają schudnąć. Wystarczy kilka sztuk dziennie
Na co działa czarny czosnek?
Czarny czosnek w wyniku procesu fermentacji zyskuje wiele cennych adekwatności, wśród których wymienia się działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a także przeciwutleniające. Poprzez obecność antyoksydantów działa na wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu i ochronę komórek.
Ponadto wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Wpływa między innymi na obniżenie “złego" cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko niektórych chorób. Co ciekawe, czarny czosnek to również cenny składnik diety w kontekście lepszego metabolizmu oraz troski o dobrą mikroflorę jelitową.
Warto również po niego sięgać w kontekście wzmocnienia swojej odporności, gdyż wspiera organizm między innymi w stanach zapalnych i infekcjach. Czarny czosnek jest także cennym źródłem wielu minerałów, takich jak magnez, wapń, cynku, siarki czy też żelaza. Swoim składem wpływa także pozytywnie na włosy, paznokcie i skórę.
Zobacz także: Dodawaj do owsianki i do herbaty. Przyspieszysz metabolizm i spalisz boczki
Jak stosować czarny czosnek? Szerokie spektrum możliwości
Dzięki temu, iż czarny czosnek zostaje poddawany procesowi fermentacji, traci swój charakterystyczny, dość ostry posmak. Zyskuje za to sodki i delikatny smak, który sprawdza się do wielu dań, w tym i do deserów. Można go spożywać bezpośrednio lub po poddaniu go obróbce.
Świetnie sprawdza się do wszelkich zup, sosów oraz dipów. Doda wyjątkowego smaku także marynatom do mięs, sałatkom, pastom warzywnym czy daniom z owocami morza. Jego uniwersalność sprawia, iż nadaje się do każdej kuchni, dlatego warto dać mu szansę.
Zobacz też:
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach
Te witaminy opóźniają starzenie się organizmu. Seniorzy powinny przyjmować regularnie
To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem