Jak zrobić majonez domowy? Wyjdzie idealnie gęsty i aromatyczny. Lepszy niż sklepowy

g.pl 1 dzień temu
Mając szeroki wybór majonezów na sklepowych półkach, nie każdy z nas wie, jak zrobić majonez samodzielnie. A tymczasem domowy majonez to doskonała alternatywa dla gotowych produktów.
Warto wiedzieć, jak zrobić majonez domowy, by zdecydować, czy wolimy przygotować go samodzielnie, czy też skorzystać z gotowych sklepowych produktów. A każdy przepis można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret


Majonez: przepis
Jak zrobić majonez? Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a przygotowany samodzielnie majonez z pewnością będzie lepszy od produktów goszczących na półkach sklepowych. Potrzebujemy:


2 żółtka średnich jajek lub 1 duże jajko
półtorej szklanki oleju roślinnego (najlepiej rafinowany rzepakowy, ale może to być każdy inny olej lub oliwa z oliwek)
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżeczkę ostrej musztardy, np. Dijon
1 płaską łyżeczkę cukru pudru
sól i pieprz do smaku.


Chcąc przygotować domowy majonez, należy pamiętać, by wszystkie składniki, których użyjemy do jego wykonania miały tę samą temperaturę - około 22 stopni. Do przyrządzenia domowego majonezu najbardziej optymalnym narzędziem będzie blender ręczny typu żyrafa. Majonez własnej roboty może stać w lodówce od 10 do 14 dni, dlatego warto go przygotować zwłaszcza wówczas, gdy potrzebujemy większych ilości tego produktu, na przykład do świątecznych czy sylwestrowych sałatek. Należy jednak pamiętać, iż sięgając po oleje nierafinowane skracamy czas trwałości majonezu - wówczas majonez trzeba jeść na bieżąco, a w lodówce trzymać go nie dłużej, niż kilka dni. Warto użyć składników dobrej jakości, co przełoży się na jakość przygotowanego przez nas majonezu. Można też dostosować przepis do swoich preferencji, dodając doń takie składniki, jak chociażby zioła czy czosnek.


Majonez domowy: jak zrobić?
Jak przygotować majonez domowy z kilku składników? Do wysokiego naczynia dajemy dwa żółtka lub jedno całe jajko, musztardę, sok z cytryny oraz cukier puder, szczyptę soli i pieprzu. Zamiast soku z cytryny bądź też limonki możemy użyć octu z białego wina czy octu ryżowego, jednak z uwagi na obecność w przepisie musztardy lepiej zastosować sok cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, po czym sięgamy po olej. Wlewamy go odrobinę do wymieszanej masy i zaczynamy ją ubijać przy pomocy manualnego blendera na niskich obrotach. Olej dolewamy bardzo powoli, gdyż zbyt szybkie jego dodanie mogłoby spowodować zwarzenie się majonezu. Olej dolewamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji majonezu.
Najbardziej optymalne jest użycie rafinowanego oleju rzepakowego, warto jednak poeksperymentować i wypróbować olej z pestek winogron, z pestek dyni, z awokado czy z orzechów włoskich. Sprawdzi się też olej ryżowy bądź olej lniany, a także oliwa z oliwek - ta jednak ma dość intensywny smak.


Należy pamiętać, iż każdy olej ubija się inaczej i do uzyskania pożądanej gęstości majonezu może go być potrzeba mniej lub więcej. Warto też wiedzieć, iż jeżeli zamiast dwóch żółtek damy do majonezu całe jajko wraz z białkiem, to wyjdzie on jaśniejszy i bardziej puszysty.
Majonez domowy: przepis na majonez bez jajek
Jak jeszcze można przygotować majonez domowy? Przepis może w ogóle nie zawierać jajek. Wydaje się niemożliwe? A jednak, przygotowanie w pełni wegańskiego majonezu jest jak najbardziej wykonalne. Potrzebujemy:


180 ml mleka sojowego
550 ml oleju
3 łyżki octu ryżowego
1 cytrynę
1 czubatą łyżkę musztardy
1 łyżkę miodu lub syropu z agawy, lub melasy, lub syropu kukurydzianego, albo cukru pudru
1 łyżeczkę soli.


Taki skład pozwoli nam na przyrządzenie majonezu bez jajek, mleka i glutenu, jest więc doskonały zarówno dla osób, którym nie wolno jeść jajek czy mleka, jak i dla wegetarian. Do jego wykonania warto sięgnąć po pełnotłuste mleko sojowe. Dla podkręcenia smaku można też dodać odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Ciekawym zabiegiem może także okazać się zastąpienie zwykłej soli solą kala namak.


Jak zrobić majonez domowy bez jajek?
A zatem: jak zrobić majonez domowy bez użycia jajek? Do wysokiego naczynia wlewamy mleko sojowe, sok wyciśnięty z jednej cytryny, ocet, miód lub inny słód, dodajemy sól i opcjonalnie pieprz, blendujemy przez chwilę. Ciągle miksując zawartość naczynia, dolewamy cienkim strumieniem olej. Gdy skończy nam się olej, wyłączamy blender, próbujemy świeżo powstałego majonezu i ewentualnie doprawiamy zgodnie z własnymi preferencjami (po doprawieniu blendujemy majonez jeszcze przez chwilę). Następnie przekładamy majonez do słoiczków, zamykamy i wkładamy do lodówki. Taki majonez można przechowywać w lodówce przez wiele dni, nie niesie on ze sobą ryzyka zatruciem, jak w przypadku majonezów jajecznych.Zobacz też: Szybkie i tanie przekąski na mecz. Coś aromatycznego na euforia lub słodkiego na otarcie łez
Idź do oryginalnego materiału