Pierogi to nieodłączny element wieczerzy wigilijnej. Z uwagi na czasochłonność przygotowania tego dania, wiele gospodyń przyrządza je kilka tygodni przed świętami. Później ciasto wypełnione farszem ląduje w zamrażarce, z której wyciągamy przysmak na chwilę przed ucztowaniem. Niektórzy zastanawiają się czy mrozić surowe, czy ugotowane pierogi. Okazuje się, iż najlepiej jest poddać je zupełnie innemu zabiegowi. Dzięki niemu będą smakować jak świeżo lepione.
REKLAMA
Zobacz wideo Dietetyk Michał Wrzosek w "Ja wysiadam" wyznaje: "Swojej pierwszej diety nie poleciłbym nikomu"
Mrożenie pierogów: surowe czy gotowane? Dopasuj metodę mrożenia do własnych potrzeb
Każda gospodyni ma swój sposób na dłuższe przechowywanie pierogów. Jedne wolą mrozić je na surowo, a inne nie wyobrażają sobie włożenia ich do zamrażarki bez wcześniejszego ugotowania. Zarówno jedna, jak i druga metoda jest dobra. Warto jednak pamiętać, iż surowe pierogi mogą dłużej leżeć w chłodni, bo aż do 3 miesięcy. Gotowany wyrób można trzymać w zamrażarce tylko przez 4 tygodnie.
Zobacz też: Nie ignoruj tłustych smug na panelach. To sygnał, iż nie mieszkasz sam
Okazuje się, iż istnieje złoty środek pomiędzy jedną a drugą metodą przechowywania pierogów.
Pierogi wigilijne będą smakować jak świeże. Wystarczy zastosować ten prosty trik
Alternatywą dla mrożenia gotowanych i surowych pierogów jest blanszowanie. Metoda ta polega na kilkusekundowym zanurzeniu ciasta w gotującej się wodzie. Pamiętaj, aby do garnka dodać również szczyptę soli i odrobinę oleju. Tłuszcz okryje danie powłoką, która ochroni każdy egzemplarz przed przywieraniem do pozostałych. Blanszowanie powinno trwać maksymalnie 30 sekund. Po tym czasie wyjmij pierogi na blat i poczekaj, aż ostygną. Zanim na dobre umieścisz je w zamrażarce, najpierw wykonaj jeszcze jeden istotny zabieg. Dzięki niemu ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały? Zanim wrzucisz je do worka, zrób jedną rzecz
Niezależnie od tego czy zdecydujesz się mrozić pierogi surowe, gotowane czy zblanszowane, proces wkładania ich do zamrażalnika powinien wyglądać tak samo. Chodzi o wstępne schłodzenie ich przez kilka godzin, aby stwardniały. W ten sposób ciasto nie sklei się ze sobą i podczas gotowania unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek. Wyłóż pierogi na tacy tak, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie wsadź je do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie przesyp wigilijny przysmak do woreczków strunowych. Tak zamrożone danie możesz wyciągnąć na kilka chwil przed ugotowaniem. Pamiętaj, iż surowe i zblanszowane egzemplarze należy gotować dłużej. Musisz poczekać, aż wypłyną, a następnie odliczyć 3 minuty. Dopiero wtedy zacznij je wyławiać i serwować danie.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










