W trakcie XXIV edycji konkursu, który odbył się podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Poświętnem koło Płońska, gospodynie zaprezentowały tradycyjne, regionalne potrawy, które zachwyciły jury. Ruskowianki zdobyły pierwsze miejsca za zupę siorbę grochowo-grzybową oraz potupajkę z sosem grzybowym – dania mocno osadzone w lokalnej tradycji i smaku.Oba te przysmaki zostały zgłoszone do ogólnopolskiego finału konkursu, gdzie powalczą o tytuł „Perły 2025”, uznawany za jedno z najwyższych wyróżnień w polskiej kuchni regionalnej.Oprócz potraw, KGW zostało docenione także za tradycyjne wypieki i napoje. Ruskowianki zdobyły nagrodę za ciasto z kaszą manną oraz wyróżnienie za żołędziówkę – aromatyczny napój z żołędzi, który stanowi ciekawą alternatywę dla kawy. Dodatkowo, ich pasztet z gęsi z orzechami został wyróżniony w kategorii produktów zwierzęcych.Sukcesy Ruskowianek to nie jedyny powód do dumy w powiecie łosickim. Koło Gospodyń Wiejskich ze Świniarowa (gmina Łosice) zostało nagrodzone za tradycyjny tort, który zachwycił jury zarówno smakiem, jak i estetyką.Już we wrześniu Ruskowianki pojadą do Poznania, by reprezentować województwo mazowieckie w ogólnopolskim finale konkursu i powalczyć o kolejną „Perłę”.CZYTAJ TEŻ: Tragedia w Makarówce. Nie żyje 21-latekPowstanie reportaż TVP o podlaskim weselu [GALERIA ZDJĘĆ]Uczniowie z Małaszewicz odrestaurowali parowóz z 1944 roku! [GALERIA ZDJĘĆ]