Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Przypominamy zasady jej segregacji

g.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: VASYL MYKHAILENKO / iStock


Folia aluminiowa bardzo przydaje się w kuchni - i to nie tylko przy gotowaniu. Używasz jej pewnie w miarę często, ale czy wiesz, jak ją segregować? Który kontener na odpady będzie odpowiedni? Podpowiadamy.
Spośród wszystkich przedmiotów, które znajdują się w praktycznie każdej kuchni, folia aluminiowa jest zdecydowanie tym, który cechuje się największą uniwersalnością. Można zaryzykować stwierdzenie, iż nie ma procesu czy czynności, w której nie znajdzie ona swojego zastosowania.


REKLAMA


Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak gwałtownie nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej


Z czego zrobiona jest folia aluminiowa?
Wykorzystywana do wielu kuchennych czynności folia aluminiowa powstaje, jak sama nazwa wskazuje, z aluminium. Proces jej produkcji zaczyna się od topienia czystego aluminium, które następnie jest walcowane do uzyskania cienkich arkuszy o grubości zaledwie od 0,006 do 0,02 mm. Finalnie ma ona dwie strony - błyszczącą, która lepiej odbija ciepło, oraz matową, która z kolei lepiej pochłania światło.


Aluminium, z którego wytwarza się folię, jest nie tylko lekkie, ale i odporne na korozję oraz nie wykazuje żadnych toksycznych substancji, dlatego też nadaje się do kontaktu z żywnością. Co więcej, doskonale izoluje produkty od światła, powietrza i wilgoci, dzięki czemu zapobiega psuciu się żywności oraz jej wysychaniu.
Gdzie wyrzucać folię aluminiową?
Folia aluminiowa, jak wiele innych produktów metalowych, powinna trafiać do kontenera żółtego, przeznaczonego na metal i tworzywa sztuczne. Aluminium można wielokrotnie poddawać recyklingowi, nie tracąc przy tym jego adekwatności, dlatego warto zadbać o to, by zużyta folia aluminiowa trafiała do odpowiedniego pojemnika.
Należy jednak pamiętać, iż folia aluminiowa przeznaczona do recyklingu powinna być oczyszczona z resztek jedzenia, ponieważ zanieczyszczone odpady są dużo trudniejsze do przetworzenia. o ile folia aluminiowa jest mocno zabrudzona tłuszczem lub resztkami jedzenia, lepiej wyrzucić ją do odpadów zmieszanych (czarny kontener), ponieważ w takim stanie może nie zostać prawidłowo poddana recyklingowi.


Folia aluminiowa - zastosowania
Folię aluminiową można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, m.in. podczas pieczenia i grillowania. Dzięki swoim adekwatnościom doskonale sprawdza się do owijania mięsa, ryb czy warzyw, zapewniając równomierne pieczenie oraz chroniąc potrawy przed wysychaniem.


Dodatkową zaletą folii jest to, iż potrawy owinięte nią dłużej utrzymują ciepło. Folia aluminiowa nadaje się do przechowywania żywności, ponieważ tworzy barierę, która chroni jedzenie przed wilgocią i zanieczyszczeniami.
Którą stroną folii aluminiowej owijamy jedzenie?
Choć nie ma na to naukowych dowodów, przyjęło się, iż trzeba zawijać jedzenie matową stroną do wnętrza, a błyszczącą na zewnątrz. Matowa strona folii aluminiowej jest mniej gładka, co może powodować, iż lepiej przylega do żywności. Błyszcząca strona natomiast lepiej odbija ciepło, co teoretycznie mogłoby pomóc w utrzymaniu temperatury potrawy, ale w praktyce różnice są minimalne.
Idź do oryginalnego materiału