Ewa Wachowicz: Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną

angora24.pl 3 godzin temu

Wspominam szkolne lata, kiedy wykopki były czymś więcej niż tylko zbieraniem ziemniaków. Odbywały się później niż teraz. Najczęściej w październiku, kiedy już naprawdę czuło się jesień. W tym okresie uczniowie dostawali kilka dni wolnego w szkole – dzięki temu mogliśmy pomagać w polu naszym rodzinom. Wszyscy szliśmy do pracy, najpierw manualnie zbierając ziemniaki do koszyków, a potem ładowaliśmy je na przyczepy. Teraz trudno to sobie wyobrazić. Wszystko jest zmechanizowane i choć na pewno bardziej efektywne, brakuje wspólnej pracy i tych ognisk, w których piekło się ziemniaki. Do dzisiaj pamiętam ten smak! Myślę, iż w tej chwili młodzi ludzie sporo by zyskali, gdyby mieli szansę choć raz doświadczyć takiej pracy w polu. To była nie tylko lekcja życia, ale i okazja do wspólnego spędzania czasu.

Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną to kwintesencja jesiennego domowego gotowania – prosta, sycąca i pełna smaku. Chociaż przepis opiera się na kilku podstawowych składnikach, takich jak ziemniaki, mięso mielone i warzywa, efekt końcowy zawsze zachwyca. Takie danie świetnie sprawdza się jako obiad na kilka dni, bo można je łatwo odgrzać i smakuje tak samo dobrze, jeżeli nie lepiej, na drugi dzień. To idealny przykład tego, jak z kilku zwykłych, dostępnych składników można w miarę gwałtownie przygotować potrawę. Jak dla mnie to prawdziwe polskie „comfort food”!

Składniki:

• 1 kg łopatki wieprzowej

• 1 kg ziemniaków

• 2 cebule

• 4 ząbki czosnku

• 2 marchewki

• por

• łyżka masła klarowanego

• sól

• pieprz

• szklanka wywaru jarzynowego

• łyżeczka majeranku

• 150 g twardego sera żółtego, np. cheddaru

Dekoracja:

• natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na maśle klarowanym. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi.

2. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie talarki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki.

3. Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać wywarem warzywnym. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem.

4. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C i piec około 1,5 godziny. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.

5. Po upieczeniu udekorować natką pietruszki

Idź do oryginalnego materiału