Nie sztuką jest kupić masło za ok. 9 złotych za sztukę. Sztuką jest zrobić pyszną osełkę samodzielnie. jeżeli macie trochę czasu i ochotę na takie rarytasy zapraszamy - razem z gospodyniami Basią, Beatą i Wiolą z KGW Czerwone Korale w Klaskach - do kuchni. Masło z przepisu Czerwonych Korali jest wyśmienite! Smakiem nie przypomina tego ze sklepu, jest zdecydowanie lepsze! A do tego jaka frajda i zabawa podczas własnoręcznej produkcji! Efekt WOW murowany! - Wiadomo, teraz ceny masła są coraz wyższe – mówi gospodyni Beata – a możemy samodzielnie, bez żadnego kłopotu, bo naprawdę jest to bardzo prosty przepis, takie masełko uzyskać. Mamy to szczęście, iż nasza wiedza jest pozyskiwana od naszych starszych gospodyń, bo w naszym kole mamy panie, które mają 83 lata czy 85, więc mamy skąd taką wiedzę czerpać…
KGW w Klaskach - Czerwone Korale pokazuje, jak zrobić w domu masło (film):
[vod:1902885]
Czego potrzebujemy do zrobienia masła:
• ½ litra śmietany (najlepiej zebrana ze swojskiego mleczka, odstawionego na 2/3 dni, ale sprawdzi się też śmietana 36 % kupiona w sklepie
• kierzanka – urządzenie do ubijania masła – zwykły szklany słoik, około litrowy, z ubijakiem i nakładką zabezpieczającą przed pryskaniem (my w redakcji użyliśmy zwykłego słoika).
Wykonanie
• Do kierzanki wlewamy śmi