Zbliżająca się Wielkanoc mocno kojarzy się z jajkami — wykorzystujemy je do sałatek, żurków i innych dań. Robi się z nich pisanki i ozdabia również ugotowane. Dlatego też szczególnie w takim okresie popękana skorupka może być prawdziwym utrapieniem.
Gotowanie jajek a pękająca skorupka — czy warto się tym przejmować?
Poza mniej estetycznym wyglądem często można się zastanawiać czy popękana skorupka to faktycznie problem. Wielkanocą, kiedy te jajka mają być po prostu ładne, dla wielu jest to kłopotliwe, jednak co w przypadku gotowania ich do sałatki i mielenia. W takiej sytuacji popękana skorupka również nie powinna być mile widziana. Dlaczego? Przede wszystkim woda dostaje się do środka, przez co może wypłukiwać składniki odżywcze, które znajdą się w jajkach. Z tego też powodu zamiast być bezpośrednio w produkcie, część z nich znajdzie się w wodzie, którą się wyrzuca.
Ponadto popękane skorupki mogą utrudnić obieranie jajek — przy większej liczbie sztuk, czasami jest to spora różnica i strata czasu, który można by poświecić, chociażby na przygotowanie innych produktów do danego posiłku.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj przypalonego garnka. Zasyp go tym i poczekaj, a znów będzie lśnić czystością
Co zrobić, aby skorupka jajek nie pękała i łatwiej się je obierało?
Najlepszym sposobem jest wzmocnienie struktury skorupki, a można to zrobić dzięki trzech produktów: soli, soku z cytryny lub octu. Dlatego też do gotującej się wody warto dodać któryś z tych składników. Często szczypta soli to za mało przy większej liczbie jajek, wtedy też warto wypróbować nieco mniej znany patent i włożyć do garnka dwa plasterki cytryny. To powinno zminimalizować ryzyko pękania skorupek, oraz ułatwić ich odchodzenia od białka.
Dodatkowo warto zadbać o zmniejszenie różnicy temperatur między jajkami a wodą — jeżeli wyciągnięte z lodówki zostaną bezpośrednio włożone do wrzątku, to czasami choćby sok z cytryny nie pomoże i zaczną pękać. Przed gotowaniem warto przynajmniej na kwadrans wyciągnąć je z lodówki i położyć na stole. Jajka w temperaturze pokojowej nie będą tak pękać. Ponadto powinny być one umieszczone w odpowiednio dużym garnku, aby nie było stłoczone.
Zobacz też:
Chcesz schudnąć przed majówką? Wystarczą te ćwiczenia, które zrobisz w domu
Myjesz banany przed jedzeniem? Większość osób popełnia błąd
Ręczniki będą białe i miękkie jak chmurka. Wystarczy, iż do prania dodasz to