Domowej roboty pasty jajeczne są tysiąc razy lepsze i zdrowsze niż sklepowe gotowce. Nie mają niepotrzebnych dodatków, wzmacniaczy smaku i konserwantów, a tylko najpotrzebniejsze składniki. Świeże pieczywo w połączeniu z pyszną, kremową pastą to adekwatnie śniadanie idealne. Wcale nie trzeba się napracować, żeby pastę na kanapki zrobić.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz też naszą szybką pastę na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu
Michał Wrzosek, który jest dyplomowanym dietetykiem i chętnie dzieli się w sieci sposobami na zdrowsze odżywianie, pokazał, jak gwałtownie można zrobić samemu pastę jajeczną. Wystarczą tylko trzy składniki i odpowiedni zestaw przypraw, by zrobić zdrowe i sycące smarowidło.
Pasta jajeczna na kanapki Michała Wrzoska
Składniki:
6 jajek,
serek wiejski lekki,
pół papryki,
posiekany szczypiorek,
ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego przełóż serek wiejski. Wbij sześć jajek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyjmij je i do jajek, które powinny być ścięte, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw jeszcze raz w razie potrzeby. Jedz ze świeżym pieczywem.
Czy jajka są zdrowe? Wartości odżywcze jajek
Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Czerpiemy z nich cenne witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Jajka dostarczają nam też choliny, która jest ważna dla prawidłowej pracy mózgu.
Okazuje się, iż jedzenie ich może też pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Tak wynika z pracy dwóch brytyjskich specjalistek ds. żywienia, Madeleine Myers oraz Carrie Helen Stevenson Ruxton, która została opublikowana w czasopiśmie naukowym "Nutrients". Autorki przeanalizowały szereg badań poświęconych tej tematyce i doszły do wniosku, iż jaja są sycącym pożywieniem i po ich zjedzeniu mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami. Pomagają więc kontrolować apetyt, a co za tym idzie - również wagę. Serwis Healthline, który zajmuje się tematyką zdrowotną, wyjaśnia, iż dzieje się tak, ponieważ jajka są produktami wysokobiałkowymi, a te zmniejszają apetyt i zwiększają uczucie sytości w większym stopniu niż produkty mniej bogate w białko. Badania z 2020 roku (dostępne na stronie National Library of Medicine) sugerują, iż szczególnie sprzyjają temu posiłki jajeczne, do których włączone zostały także produkty będące źródłem błonnika.
Nie znaleziono żadnych konkretnych zaleceń dotyczących optymalnego spożycia jaj. Jednakże z odżywczego punktu widzenia 7–14 jaj tygodniowo w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety może być korzystne dla większości populacji.
Badaczki podkreślają jednak, iż nie można polegać jedynie na spożywaniu samych jajek. Dieta powinna być urozmaicona i odpowiednio skomponowana, aby przynieść jak najlepsze efekty.