Stół wielkanocny jest każdego roku droższy – w tym roku niektóre warzywa podrożały prawie trzykrotnie!
Według nowych danych rodziny przygotowujące tegoroczne wielkanocne uczty będą musiały zmierzyć się z wyższymi cenami przy kasie, a ceny niektórych warzyw mogą być choćby trzykrotnie wyższe.
Opublikowany w środę raport Consumer Protection Service (Służba Ochrony Konsumentów) dotyczący cen w okresie Wielkanocy pokazuje, iż typowy świąteczny posiłek dla ośmiu osób kosztuje w tej chwili 184,21 euro, podczas gdy w 2024 r. kosztował 177,46 euro. Największe wzrosty odnotowano w przypadku warzyw i mięsa, natomiast ceny olejów i tradycyjnego wielkanocnego pieczywa, czyli tsoureki, spadły.
Przewodniczący stowarzyszenia konsumentów Marios Drousiotis był stosunkowo optymistycznie nastawiony do podwyżek. Powiedział, iż podczas gdy ceny towarów wielkanocnych wzrosły „przez trzy lub cztery lata z rzędu”, tegoroczny ogólny wzrost jest stosunkowo niewielki.
Te ceny są oczywiście, ogólnie rzecz biorąc, wyższe niż rok temu. Ceny zawsze rosną i ten rok nie jest wyjątkiem. W tym roku, biorąc pod uwagę, iż wzrost jest stosunkowo niewielki, możemy powiedzieć, iż jest dobrze. Uniknęliśmy najgorszego, co mogło się wydarzyć – powiedział Cyprus Mail.
Baranina, podstawowy składnik cypryjskich stołów wielkanocnych, wzrosła o 8,34 proc. i w tej chwili wynosi średnio 13,46 euro za kilogram. Ceny wołowiny wzrosły jeszcze bardziej, o 9,64 proc. do 13,50 euro za kilogram. Kotlety wieprzowe wzrosły o 5,88 proc. do 6,25 euro za kilogram, podczas gdy pierś z kurczaka wzrosła o 4,14 proc. do 8,67 euro za kilogram.
Najbardziej dramatyczne wzrosty odnotowały warzywa. Ogórki szklarniowe kosztują teraz 2,97 euro za kilogram, co stanowi wzrost o 194,63 procent w porównaniu z ubiegłorocznym 1,01 euro. Tuż za nimi plasują się ogórki gruntowe, których cena wzrosła o 169,53 procent do 3,29 euro za kilogram. Świeże ziemniaki podrożały o 27,64 procent, a warzywa w pęczkach o 20 procent.
Nie wszystkie artykuły stały się droższe. Ceny oliwek i oleju słonecznikowego spadły o 39 procent, przy czym oliwa z oliwek kosztuje teraz 9,12 euro za litr, a olej słonecznikowy około 6,82 euro za trzy litry. Ceny węgla drzewnego pozostały stabilne na poziomie 6,19 euro.
Ceny flaounes, czyli serowych ciast, wzrosły tylko nieznacznie, bo o 0,05 proc. – wersje wytrawne kosztują w tej chwili 13,17 euro za kilogram, a te z rodzynkami – 13,37 euro.
Natomiast cena dużych tsourekia spadła o 6,22 proc. do 4,98 euro. Ceny czekoladowych jajek wielkanocnych wahają się od 6,91 euro do 13,60 euro.
Dane zebrane 14 kwietnia 2025 r. od 86 sprzedawców mięsa i 66 piekarni i supermarketów w całym kraju mają służyć jako wskazówka, a nie substytut osobistych badań. Consumer Protection Service wezwała kupujących do porównywania cen i jakości przed dokonaniem zakupów.
Raporty Price Watch służą wyłącznie do ogólnych informacji. Konsumenci zawsze powinni oceniać własne potrzeby i preferencje.
