Chlebki do święconki

przepisnikmoniki.pl 2 dni temu
Choć oficjalnie to chlebki do święconki, nieoficjalnie to po prostu małe, pyszne chlebki, które można upiec także poza okresem wielkanocnym (nikt tego nie sprawdza ;)). Poza smakiem, ich główną zaletą jest to, iż przechowywane w szczelnym opakowaniu bardzo powoli czerstwieją, więc jest to fajna opcja dla osób, które chciałyby przygotować sobie porcję pieczywa na trochę dłużej, ale bez potrzeby mrożenia wypieków.


Z podanych proporcji otrzymasz 4 chlebki do święconki. Ja zwykle przygotowuję je z podwójnej porcji - na chlebki zawsze znajduję amatorów ;)
Pieczenie - blacha wyłożona papierem do pieczenia - 30 minut, 180-190 stopni Celsjusza, góra-dół lub dół-termoobieg.

Składniki:

  • 10g świeżych drożdży (lub 2,8g suchych)
  • 60ml wody
  • 60ml mleka (użyłam UHT 3,2%)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 200g mąki pszennej (użyłam typ 480, w przypadku użycia innej mąki może być potrzeba zwiększenia jej ilości, a w przypadku mąki chlebowej należy zwiększyć całkowitą ilość mąki choćby do 230g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak do osypania chlebków

Wykonanie:

  1. Mleko, wodę, masło i cukier podgrzewamy, ale NIE zagotowujemy, do momentu rozpuszczenia masła.
  2. Powstałą mieszankę studzimy, aby była letnia (powinna mieć ok. 37 stopni - taka temperatura wody jest przyjemna, ale nie gorąca po zanurzeniu w niej palca).
  3. Do wystudzonej mieszanki dodajemy rozdrobnione drożdże, delikatnie mieszamy rozczyn.
  4. Rozczyn nakrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby popracował ok. 15 minut.
  5. Mąkę przesiewamy do miski, w której będziemy wyrabiali ciasto. Dodajemy do niej sól, mieszamy.
  6. Do mąki dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk, jeżeli tak robi, należy dodać jeszcze trochę mąki i ponownie je zagnieść.
  7. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, układamy na dnie miski, następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 do 40 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
  8. Wyrośnięte ciasto gwałtownie przegniatamy na stolnicy i dzielmy na 4 mniej-więcej równe części, z których będziemy formować chlebki.
  9. Każdy kawałek ciasta powinien zostać uformowany we w miarę podłużny i lekko spłaszczony kształt (chlebki mocno podrastają w górę w piekarniku, więc aby były foremne po wypieczeniu, wypłaszczamy je na surowo).
  10. Chlebki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do lekkiego podrośnięcia. Jest to również dobry moment na wyjęcie jajka z lodówki, aby ogrzało się do temperatury około-pokojowej.
  11. W miseczce rozkłócamy jajko.
  12. Wyrośnięte chlebki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane chlebki nacinamy ostrym nożem, aby nie popękały w trakcie pieczenia - w zależności od wielkości chlebka wykonujemy 2 do 3 skośnych cięć.
  13. Chlebki wstawiamy na 30 minut do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika, góra-dół lub dół-termoobieg.
  14. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki przekładamy na kratę do wystudzenia.
  15. Wystudzone chlebki przechowujemy w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału