Kukurydza w kolbie to smaczny rarytas, który uwielbia wiele osób. Świeże kolby gotowane są w wodzie, co jest szybkim i niezawodnym sposobem na podkreślenie słodkiego posmaku warzywa. Tą przekąską zajadają się mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, Afryki i Azji. Jej popularność w Europie jest nieco mniejsza, choć trzeba przyznać, iż wiele osób wręcz przepada za tym przysmakiem i nie wyobraża sobie bez niego lata. Gotowana kukurydza to źródło niebanalnego smaku, ale też zdrowia. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę E, potas, magnez oraz błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego człowieka.
REKLAMA
Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem
Jak wybrać najlepszą kukurydzę w kolbie? Ważne kwestie
Jak zrobić ten wyjątkowy specjał samodzielnie i co zrobić, aby smakował nieziemsko? Jak w każdym przepisie, za smak dania i jego efekt końcowy, odpowiadają w głównej mierze składniki, czyli w tym przypadku nasza kukurydza.
Kukurydza powinna być świeża, najwyższej jakości i pochodząca ze sprawdzonego źródła. Kolba stara bądź przechowywana w niewłaściwych warunkach, odbierze nam euforia z przekąski, dlatego lepiej omijać ją szerokim łukiem.
Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze kukurydzy? W pierwszej kolejności powinien nas interesować stan liści. Świeża kukurydza wyróżnia się intensywnie zielonymi liśćmi, które ściśle przylegają do kolby. o ile są zeschnięte lub widać na nich żółte przebarwienia, to znak, iż okres świetności ma ona już za sobą.
Kolejna kwestia, to wygląd samych ziaren. Powinny być one żółte i jędrne. Jakiekolwiek odchylenia od normy w tym zakresie mogą być dla nas znakiem ostrzegawczym. Warto zwrócić uwagę również na wagę kolby. o ile kolba jest bardzo lekka, to może oznaczać, iż ziarna kukurydzy nie rozwinęły się jeszcze w pełni, co może skutkować rozczarowaniem, zarówno w odniesieniu do konsystencji przekąski, jak i jej smaku.
Jak ugotować kolbę kukurydzy w wodzie? To wcale nie jest takie trudne
o ile mamy już wybraną idealną kolbę, przechodzimy do adekwatnego etapu przygotowywania naszej przekąski. Jak zatem ugotować kukurydzę w wodzie? Na początku należy odpowiednio przygotować kolbę. Trzeba usunąć z niej wszystkie liście i ''włoski'', a także obciąć trzon. Duże kolby można przekroić na pół, ale nie jest to konieczne.
Do gotowania kukurydzy wybieramy duży garnek, ponieważ kolby powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Wodę w garnku zagotowujemy, następnie wrzucamy do niej kolby kukurydzy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Jak długo gotować kolby kukurydzy w wodzie? Czas gotowania jest uzależniony od wielkości danych kolb, jednak szacuje się, iż kukurydza powinna być gotowa po 10-15 minutach od momentu ponownego zagotowania.
Czy kukurydzę gotujemy z dodatkami? Niektórzy do gotującej się wody dodają odrobinę mleka, co ma wpłynąć na delikatniejszy smak naszego dania. Inni z kolei dodają nieco cukru, aby jeszcze bardziej podkręcić naturalną słodycz kukurydzy. Ważne jest, aby do gotującej się wody nie dodawać soli. Sól może sprawić, iż nasza kukurydza stanie się twarda. Kukurydzę można dowolnie doprawić już po ugotowaniu. Wtedy możemy użyć soli, innych dowolnych przypraw oraz masła, które rozpuszcza się na gorącej kolbie, tworząc przyjemną konsystencję.
Zobacz też: Wygląda jak mielony, ale smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest czasochłonny, ale efekt zwala z nóg
Gotowana kukurydza - przepisy, w których możesz wykorzystać ten wyjątkowy specjał
Jak wykorzystać gotowaną kukurydzę? Jedną z najpopularniejszych opcji jest przygotowanie zupy krem (tu znajdziesz przepis na zupę z kukurydzy).
Gotowaną kukurydzę można połączyć także z innymi warzywami i stworzyć zdrową i smaczną sałatkę. Miłośnicy egzotycznej kuchni wykorzystują natomiast gotowaną kukurydzę do przygotowania pysznego burito meksykańskiego (tu znajdziesz przepis).
Lubisz gotowaną kukurydzę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.