Pożywna zupa z ziaren pszenicy przyrządzana jest od pokoleń na Ponidziu. Ceniona jest za oryginalny smak i bogactwo witamin. Gotowana na kościach lub z dodatkiem masła wciąż gości na świętokrzyskich stołach.
Składniki: 15 dag pszenicy, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 pory, 4 łodygi selera naciowego, 1 kawałek selera korzeniowego, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek kopru, 1/2 główki małej kapusty białej, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania: Ziarna pszenicy należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Potem odcedzić. Warzywa oczyścić, pokroić w plasterki por, marchew i łodygi selera. Pietruszkę, seler korzeniowy zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do garnka wlać 1,5 litra wywaru mięsnego, dodać warzywa i przyprawy. Gotować 30 minut. Dodać pszenicę, ponownie zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Na wierzch posypać koperkiem, natką pietruszki oraz łyżeczką wiejskiej śmietany.
Przepis podała: Grażyna Adamczyk ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Skowronianki”.