Zdrowotne korzyści płynące z codziennego jedzenia szczypiorku, kopru i natki pietruszki

codzienne.pl 3 dni temu
Zdjęcie: Zdrowotne korzyści płynące z codziennego jedzenia szczypiorku, kopru i natki pietruszki


W naszej kuchni często pojawiają się takie zielsko jak: szczypiorek, koper i pietruszka. Tworzą one niezwykle korzystne dla zdrowia trio, które doceniamy nie tylko za jego smak, ale także za cenne adekwatności lecznicze. Warto wiedzieć, jakie plusy dla naszego zdrowia niesie spożywanie tych ziół oraz jak możemy je samodzielnie hodować w domu. Odkryj również kilka prostych przepisów na potrawy z dodatkiem szczypiorku, kopru i natki pietruszki.

Szczypiorek to skarbnica witamin takich jak witamina C, B, kwas foliowy czy karoten. Znajdziemy w nim również szereg soli mineralnych, do których zaliczyć można magnez, fosfor, sód, potas, wapń i chlor. Zalety spożywania szczypiorku to m.in.: poprawa procesu trawienia i metabolizmu, delikatne obniżanie ciśnienia krwi czy oczyszczanie układu pokarmowego z toksyn. Szczypiorek ma także działanie antyinfekcyjne i wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego oraz wątroby. Dodatkowo świeżo siekany szczypiorek może przynieść ulgę w dolegliwościach układu oddechowego, łagodząc kaszel i chrypkę oraz zwiększając wydzielanie śluzu.

Podobnie jak szczypiorek, koper jest bogaty w witaminy i minerały. Zawiera witaminy z grupy B (w tym ryboflawinę, biotynę, tiaminę i kobalaminę) oraz witaminy A, C, D, E i K. Wśród minerałów najważniejsze są żelazo, fosfor i wapń. Korzyści płynące z jedzenia kopru to: łagodzenie bólu (szczególnie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów czy bólach menstruacyjnych), działanie antyoksydacyjne, pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz działanie antyseptyczne. Dodatkowo koper wykazuje działanie antystresowe dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B.

Natka pietruszki pozostało bardziej bogata w witaminę C niż cytrusy. Jest także doskonałym źródłem witamin A, E, K oraz z grupy B. Wśród soli mineralnych występujących w natce pietruszki możemy znaleźć: magnez, miedź, potas, selen, cynk, fosfor, sód, żelazo, wapń i mangan. Kilka powodów dla których warto spożywać natkę pietruszki to: odświeżanie oddechu, łagodzenie bóli menstruacyjnych, ochrona przed rakiem i wzmacnianie kości. Ponadto natka pietruszki przyspiesza gojenie ran oraz ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.

Idź do oryginalnego materiału