Zdetronizuje zwykły majonez. Najlepszy sos do jajek

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva


Na zbliżającą się Wielkanoc przyda nam się solidny zestaw autorskich przepisów, którymi możemy zaskoczyć całą rodzinę. Ten sos majonezowy z dodatkiem pomarańczy i chrzanu sprawi, iż zaserwowane przez ciebie dania nabiorą zupełnie nowego charakteru. Zapomnij o jajkach w zwykłym majonezie i przygotuj je z tym sosem!

Czasem mamy wrażenie, iż tak bardzo skupiamy się na wymyślnych recepturach do faszerowanych jajek, iż zapominamy o jednej z największych i najprostszych klasyk wielkanocnego stołu: jajkach w majonezie. Żeby jednak nie ograniczać się w kulinarnej fantazji, polecamy ci przygotować je w tym roku w dwóch odsłonach: jednej standardowej — bo jakżeby inaczej — oraz drugiej, w której jajka będą przyprawione wyjątkowym sosem majonezowo-pomarańczowo-chrzanowym.

sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem – Pyszności; foto: Canva

Jego przygotowanie, jak to w przypadku sosów majonezowych zwykle bywa, jest banalnie proste, a połączenie nut smakowych, jakie do niego zastosujesz, zachwyci twoich gości. Powiew orzeźwienia — zarówno za sprawą obecnej w sosie pomarańczy, jak i samego faktu, iż takiego sosu majonezowego twoi bliscy jeszcze nie próbowali — jest gwarantowany. A jeżeli należysz do tych, którzy obawiają się połączenia majonezu z jajkami ze względu na potencjalny nadmiar zawartego w nich cholesterolu, to koniecznie przeczytaj jeszcze ten artykuł. Kiedy skończysz, wróć do poniższego przepisu. Powodzenia!

Sos majonezowy do jajek z chrzanem

Składniki:

  • 10 jajek
  • 250 g majonezu
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • pieprz, sól
  • szczypiorek

sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. jeżeli do tej pory masz problem z doborem optymalnego czasu tej czynności, to przypominamy: umieść jajka w zimnej wodzie i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Od tego momentu gotuj jajka 8-10 minut. Następnie wstaw jajka pod zimną wodę, żeby przestały się gotować. Obtłucz skorupki, obierz i przekrój jajka na pół lub na ćwiartki. Dopraw je szczyptą soli.
  3. Czas na sos majonezowy. Z pomarańczy wyciśnij sok (100 ml wystarczy) i połącz go z majonezem.
  4. Dodaj chrzan i dwie szczypty pieprzu i wymieszaj. Nałóż po łyżeczce uzyskanej masy na każde jajko i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Ten sos majonezowy na pewno przyda ci się też do innych dań. Może choćby do tego z filmiku poniżej?

Idź do oryginalnego materiału