
Knedle z morelami
Składniki:
mąka
jajko
ugotowane ziemniaki
morele
masło
miód
(do podania) konfitura z jabłek oraz moreli
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki formujemy w ciasto razem z mąką i jajkiem.
Ciasto rozwałkowujemy lub formujemy, następnie nadziewamy je morelami.
Morele wcześniej podsmażamy na maśle z odrobiną miodu — to nadzienie lub dodatek podczas nadziewania.
Knedle gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy je z konfiturą z jabłek oraz moreli.

Grzanki z grzybami leśnymi oraz jajkiem w koszulce
Składniki:
chleb (na grzanki)
masło (do podsmażenia)
grzyby leśne
cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
jajka (do jajka w koszulce)
ocet (do wody)
Sposób przygotowania:
Chleb kroimy i podsmażamy na maśle, aby uzyskać chrupiące grzanki.
Na innej patelni podsmażamy grzyby leśne z posiekaną cebulą i natką pietruszki; doprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy tę grzybową mieszankę na grzanki.
Jajka gotujemy metodą w koszulce – w osolonej wodzie z dodatkiem octu (aby białko dobrze się scaliło).
Nakładamy jajko w koszulce na grzanki z grzybami.
Grzanki z leczo
Składniki:
cebula (pokrojona w półksiężyce)
cukinia (dwukolorowa, pokrojona)
papryka (kolorowa, pokrojona)
sok pomidorowy
sól, pieprz, ostra papryka
grzanki (z chleba)
szczypiorek (do posypania)
wędzony ser (do posypania)
Sposób przygotowania:
Podsmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce.
Dodajemy cukinię i paprykę — dusimy razem.
Wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką — chwilę dusimy, aż warzywa zmiękną.
Nakładamy leczo na przygotowane grzanki.
Posypujemy danie szczypiorkiem i startym wędzonym serem.
Tarta na kruchym cieście z grzybami
Składniki:
175 g mąki
3 łyżki wody
75 g zimnego masła
grzyby
cebula
czosnek
śmietana
jajka
ser pleśniowy
pomidorki koktajlowe
szczypior (do posypania)
Sposób przygotowania:
Przyrządzamy kruche ciasto: łączymy mąkę, zimne masło i wodę, formujemy ciasto.
Schładzamy je w lodówce, następnie wałkujemy i wykładamy nim formę (najlepiej na pergaminie), ponownie wkładamy do chłodzenia.
Pieczemy spód w 160 °C przez około 12–15 minut, aż lekko się przyrumieni.
Na patelni podsmażamy grzyby z cebulą i czosnkiem, następnie dodajemy śmietanę, jajka i ser pleśniowy — tworząc farsz.
Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, układamy pomidorki koktajlowe.
Ponownie zapiekamy, aż masa się zetnie i składniki się podgrzeją.
Podajemy tartę posypaną pokrojonym szczypiorem.
Bułka maślana z kotletem wołowym i serem halloumi
Składniki:
bułka maślana
masło (do grillowania lub podsmażenia bułki)
kotlet wołowy (do smażenia lub grillowania)
ser halloumi (pokrojony w plastry, grillowany lub smażony)
konfitura z jagód
pomidor
ogórek
marynowana cebula
Sposób przygotowania:
Bułkę maślaną grillujemy lub podsmażamy na maśle, aby była chrupiąca.
Kotlet wołowy smażymy lub grillujemy.
Plastry sera halloumi grillujemy lub smażymy.
Składamy wszystkie elementy w bułce: bułka, kotlet, ser halloumi.
Dodatkowo serwujemy z konfiturą z jagód, plasterkami pomidora, ogórka i marynowaną cebulą
Kulinarna część programu „Hej Poznań” co tydzień przynosi nowe inspiracje – od prostych przekąsek, po bardziej wyrafinowane dania. Warto zaglądać regularnie, bo zawsze znajdzie się coś smacznego i sezonowego, co można łatwo odtworzyć we własnej kuchni. Śledźcie kolejne odcinki, aby nie przegapić świeżych pomysłów od Macieja Woźniaka i cieszyć się gotowaniem razem z nami.
Nowe odsłony programu zobaczycie w każdy poniedziałek o 8:30 na codziennypoznan.pl.