Sezonowe przepisy Macieja Woźniaka z programu Hej Poznań -25 sierpnia 2025

codziennypoznan.pl 2 godzin temu

Knedle z morelami

Składniki:

  • mąka

  • jajko

  • ugotowane ziemniaki

  • morele

  • masło

  • miód

  • (do podania) konfitura z jabłek oraz moreli

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki formujemy w ciasto razem z mąką i jajkiem.

  2. Ciasto rozwałkowujemy lub formujemy, następnie nadziewamy je morelami.

  3. Morele wcześniej podsmażamy na maśle z odrobiną miodu — to nadzienie lub dodatek podczas nadziewania.

  4. Knedle gotujemy w osolonej wodzie.

  5. Podajemy je z konfiturą z jabłek oraz moreli.


Grzanki z grzybami leśnymi oraz jajkiem w koszulce

Składniki:

  • chleb (na grzanki)

  • masło (do podsmażenia)

  • grzyby leśne

  • cebula

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • jajka (do jajka w koszulce)

  • ocet (do wody)

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy i podsmażamy na maśle, aby uzyskać chrupiące grzanki.

  2. Na innej patelni podsmażamy grzyby leśne z posiekaną cebulą i natką pietruszki; doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Nakładamy tę grzybową mieszankę na grzanki.

  4. Jajka gotujemy metodą w koszulce – w osolonej wodzie z dodatkiem octu (aby białko dobrze się scaliło).

  5. Nakładamy jajko w koszulce na grzanki z grzybami.


Grzanki z leczo

Składniki:

  • cebula (pokrojona w półksiężyce)

  • cukinia (dwukolorowa, pokrojona)

  • papryka (kolorowa, pokrojona)

  • sok pomidorowy

  • sól, pieprz, ostra papryka

  • grzanki (z chleba)

  • szczypiorek (do posypania)

  • wędzony ser (do posypania)

Sposób przygotowania:

  1. Podsmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce.

  2. Dodajemy cukinię i paprykę — dusimy razem.

  3. Wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką — chwilę dusimy, aż warzywa zmiękną.

  4. Nakładamy leczo na przygotowane grzanki.

  5. Posypujemy danie szczypiorkiem i startym wędzonym serem.

Tarta na kruchym cieście z grzybami

Składniki:

  • 175 g mąki

  • 3 łyżki wody

  • 75 g zimnego masła

  • grzyby

  • cebula

  • czosnek

  • śmietana

  • jajka

  • ser pleśniowy

  • pomidorki koktajlowe

  • szczypior (do posypania)

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzamy kruche ciasto: łączymy mąkę, zimne masło i wodę, formujemy ciasto.

  2. Schładzamy je w lodówce, następnie wałkujemy i wykładamy nim formę (najlepiej na pergaminie), ponownie wkładamy do chłodzenia.

  3. Pieczemy spód w 160 °C przez około 12–15 minut, aż lekko się przyrumieni.

  4. Na patelni podsmażamy grzyby z cebulą i czosnkiem, następnie dodajemy śmietanę, jajka i ser pleśniowy — tworząc farsz.

  5. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, układamy pomidorki koktajlowe.

  6. Ponownie zapiekamy, aż masa się zetnie i składniki się podgrzeją.

  7. Podajemy tartę posypaną pokrojonym szczypiorem.


Bułka maślana z kotletem wołowym i serem halloumi

Składniki:

  • bułka maślana

  • masło (do grillowania lub podsmażenia bułki)

  • kotlet wołowy (do smażenia lub grillowania)

  • ser halloumi (pokrojony w plastry, grillowany lub smażony)

  • konfitura z jagód

  • pomidor

  • ogórek

  • marynowana cebula

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę maślaną grillujemy lub podsmażamy na maśle, aby była chrupiąca.

  2. Kotlet wołowy smażymy lub grillujemy.

  3. Plastry sera halloumi grillujemy lub smażymy.

  4. Składamy wszystkie elementy w bułce: bułka, kotlet, ser halloumi.

  5. Dodatkowo serwujemy z konfiturą z jagód, plasterkami pomidora, ogórka i marynowaną cebulą

Kulinarna część programu „Hej Poznań” co tydzień przynosi nowe inspiracje – od prostych przekąsek, po bardziej wyrafinowane dania. Warto zaglądać regularnie, bo zawsze znajdzie się coś smacznego i sezonowego, co można łatwo odtworzyć we własnej kuchni. Śledźcie kolejne odcinki, aby nie przegapić świeżych pomysłów od Macieja Woźniaka i cieszyć się gotowaniem razem z nami.

Nowe odsłony programu zobaczycie w każdy poniedziałek o 8:30 na codziennypoznan.pl.

Idź do oryginalnego materiału