Zaszalej w weekend i zrób coś specjalnego. Taka rybka to mistrzostwo! Królowała w PRL-u

g.pl 3 tygodni temu
Tak przyrządzona ryba królowała w PRL-u. Była jedną z najbardziej popularnych przystawek. Teraz robi się ją zwykle na święta. Jednak to interesujące połączenie filetów śledziowych z jajkiem, cebulą, majonezem i ogórkiem kiszonym zasługuje na przypomnienie.
Tradycyjny śledź po japońsku to znakomite połączenie smaków. Nie do końca jest jasne, skąd wywodzi się nazwa tego dania. Jedna z ciekawszych teorii mówi, iż jest to związane z wojną rosyjsko-japońską, która miała miejsce w latach 1904-1905. Podobno potrawa miała być nazwana tak, na cześć Japończyków. Jedno jest jednak pewne, śledzik po japońsku to prawdziwy rarytas! Przepis na niego znajdziecie poniżej.


REKLAMA


Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka


Śledź po japońsku - przepis krok po kroku
Oto prosty przepis na śledzie po japońsku:
Składniki:


7 płatów śledziowych
7 jaj
1 puszka groszku
2-3 cebule
4 łyżki majonezu
2-3 ogórki kiszone
1-2 łyżki musztardy
sól, pieprz biały, papryka
kawior - do dekoracji


Składniki na zalewę:


1 l wody
3 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 łyżeczka soli


Wykonanie:


Przygotuj filety. Opłucz je i namocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin.
Ugotuj zalewę. Połącz składniki i zagotuj.
Obierz wszystkie cebule, pokrój je w półplasterki. Wrzuć do zalewy. Gotuj przez kilka minut.
Później odcedź cebule z zalewy i przestudź.
Wrzuć do miski. Dodaj odsączony z zalewy groszek, pokrojone ogórki kiszone, musztardę, majonez. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku. Sałatkę ułóż na półmisku.
Ugotuj jajka, obierz je i ostudź. Owiń je śledziami, zepnij wykałaczką i ułóż na sałatce.
Wierzch jajek posmaruj majonezem i przystrój kawiorem.
Całość możesz jeszcze doprawić przyprawami.


Śledzie po japońsku - przepisy są różnorodne
Przepisy na śledzie po japońsku mogą być mocno zróżnicowane. Oto kolejny z nich - warto go wypróbować na weekend:
Śledzie po japońsku - przepis krok po kroku
Składniki:


5 filetów matiasów
3 cebule
1-2 jabłka
połowa cytryny
250 ml śmietany
pół łyżeczki musztardy
sól, pieprz, cukier - do smaku


Wykonanie:


Przygotuj filety. Opłucz je i namocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin.
Później odsącz filety i przekrój na kawałki.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Umyj jabłka, obierz, pokrój w kostkę. Dołóż cebulę. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
Wymieszaj śmietanę z musztardą. Dołóż do smaku cukier. Dodaj cebulę i jabłka. Całość wymieszaj. Dodaj śledzie i wymieszaj.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Śledzie można przystroić jabłkiem pokrojonym w równe plasterki lub świeżą zieleniną.


Bardzo szybki przepis na śledzie w mniejszych proporcjach
Przed wami ostatni przepis na śledzie dla mniejszej rodziny. Recepturę znajdziecie tutaj:
Składniki:


3 płaty śledziowe
2 cebule
1 jabłko
pół puszki groszku
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
3 jaja
sól, pieprz, cukier


Wykonanie:


Obierz cebule, posiekaj ją na drobno i przełóż do miseczki. Posyp cukrem i odstaw na kwadrans.
Namocz śledzie w wodzie. Odsącz je i przekrój wzdłuż na pół.
Odłóż 3 pasy śledzia.
Pozostałe pokrój na małe kawałki. Umieść je w misce. Dodaj przygotowaną wcześniej cebulę.
Ogórki i jabłka pokrój w kostkę. Wrzuć je do pokrojonych śledzi.
Dodaj odcedzony groszek.
Dołóż śmietanę i majonez do smaku.
Dopraw przyprawami.
Ugotuj jaja. Obierz je ze skorupek.
Jajka ułóż na talerzu. Owiń je paskami śledzia. Zepnij wykałaczką.
Wokół śledzi ułóż przygotowaną sałatkę.
Całość schłodź w lodówce przed podaniem.


Zobacz też: Schab na grilla z młodymi ziemniakami i surówką. Szef kuchni poleca schab z kością
Idź do oryginalnego materiału