Tradycyjnie kotleta schabowego podaje się z ziemniakami, ewentualnie frytkami, ryżem biały lub kaszą. Jednakże jeżeli te dodatki już ci się znudziły, jest także inna alternatywa w postaci komosy ryżowej. To może być zaskakujące połączenie, ale jej lekko orzechowy posmak ciekawie komponuje się z mięsem.
Komosa ryżowa, znana także jako quinoa albo święte zboże Inków jest zdrowa i pożywna, a w kuchni może być wykorzystywana na wiele sposobów. Pasuje zarówno do mięs i warzyw, jak i zup czy sosów. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Może cię zainteresować: Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, iż dodasz to do kefiru
Komosa ryżowa (quinoa) - co to jest? To warto wiedzieć o tym pysznym dodatku
Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych roślin świata, która od kilku lat zaczyna być ponownie doceniana. To energetyczna bomba, którą znali i cenili już Inkowie, o czym świadczy fakt, iż nazywali ją "matką wszystkich zbóż".
To prawdziwy superfood znany od około 5000 lat, którego małe ziarenka w kolorze białym, żółtym, czerwonym lub czarnym przypominają drobną kaszę. Quinoa nie rośnie w polskim umiarkowanym klimacie (uprawia się ją głównie w Ameryce Południowej), jednak bez problemu można kupić ją w sklepach spożywczych.
Czytaj również: Nie znajdziesz ich w markecie, a to smak dzieciństwa. W PRL-u jedliśmy prosto z drzewa
Jakie są adekwatności komosy ryżowej? Quinoa jest zdrowsza, niż myślisz
Komosa ryżowa jest pożywna i ma niski indeks glikemiczny, wynoszący tylko 35. Zawiera też umiarkowaną ilość kalorii, w 100 gramach jest ich około 370 kcal, na co składa się około 14 g białka, 6 g tłuszczów i 59 g węglowodanów.
Quinoa jest także źródłem kwasów fenolowych, flawonoidów, zawiera saponiny, betajacyny, magnez, fosfor, folian, miedź, żelazo, cynk, tiaminy, ryboflawiny czy witaminę B6. Komosa jest bogata w wysokiej jakości błonnik oraz przeciwutleniacze, a to tylko część jej cennych adekwatności.
Dlaczego warto jeść komosę ryżową? Zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie, a to tylko początek
Spożywanie komosy ryżowej ma wiele zalet. Z uwagi na obecność błonnika, może obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności przeciwutleniaczy, spowalnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko występowania chorób wywoływanych przez wolne rodniki.
W jej składzie są także saponiny i flawonoidy, dzięki czemu działa na organizm przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. To jednak dopiero początek powodów, dla których warto włączyć quinoę do jadłospisu.
Komosa ryżowa wzmacnia także ogólną odporność, wspomaga trawienie i układ krwionośny, a ponadto rozgrzewa i dostarcza energii. Wiedząc to, naprawdę wielką szkodą byłoby się na nią nie skusić.
Zobacz też:
Zamiast pakować kanapki, rozłóż na parapecie. Uciążliwy problem zniknie
Odbite noski od okularów rujnują twój makijaż? Sięgnij po tani produkt z apteczki, by pozbyć się problemu
Syci na długo i zawiera dużo białka. Jedz na śniadanie, a twoje jelita to pokochają