Czekolada dubajska szturmem zdobyła podniebienia i w tej chwili jest jednym z najbardziej pożądanych produktów. Mimo wysokiej ceny wyprzedaje się błyskawicznie, a chętnych na słodki przysmak nie brakuje również w Polsce. Tabliczka nierzadko kosztuje ponad 100 złotych, przez co wiele osób decyduje się przygotować ją samodzielnie. A gdyby zamiast tego zrobić obłędny sernik? Wyjdzie taniej i więcej.
REKLAMA
Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą
Jaki jest najlepszy sernik na świecie? Zrób dubajską wersję pełną pistacji
Pistacje to smaczna i zdrowa przekąska, którą można jeść na wiele sposobów. Ze względu na dużą popularność używa się ich do robienia ciast, babeczek, kremów, lodów oraz jako składnik różnych dań i potraw. W ostatnim czasie znajdziesz je również w czekoladach, a w szczególności tej dubajskiej. Niestety, cena za niewielki kawałek łakocia skutecznie odstrasza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się podobnym smakiem, ale w innej formie. Dokładniej mowa o serniku, do którego użyjesz nie tylko uwielbianych orzechów, ale także charakterystycznego, nitkowego ciasta. Czego dokładnie będziesz potrzebować?
Na spód:
30 g masła (ok. 2 łyżki),
170 g herbatników, najlepiej czekoladowych,
opcjonalnie: 30 g kremu pistacjowego.
Na masę serową:
500 g śmietankowego serka,
2/3 szklanki śmietanki 36 proc.,
1/3 szklanki słodzonego mleczka skondensowanego,
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g),
kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Na masę pistacjową:
400 g ciasta kataifi (lub filo),
3 łyżki pasty pistacjowej,
łyżka tahini,
30 g masła.
Na polewę:
1/3 szklanki śmietanki 36 proc.,
2 tabliczki czekolady (200 g), najlepiej mlecznej, choć można wziąć dwie dowolne ciemne.
PORADA! Do przepisu używaj schłodzonego serka oraz zimnej śmietanki. Zanim weźmiesz się za ciasto, schowaj je na 1-2 godziny do lodówki. Dzięki temu będą miały idealną konsystencję i dobrze się ubiją.
Pistacje Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Jak zrobić sernik dubajski? Obejdzie się bez pieczenia
Robienie sernika dubajskiego rozpocznij od przygotowania spodu. Formę na ciasto o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Masło (30 g) roztop na małym ogniu, a herbatniki rozdrobnij w blenderze lub włóż do woreczka, zamknij i zgnieć wałkiem. Wymieszaj oba składniki (plus opcjonalnie pastę) i wyłóż nimi dno formy. Co dalej?
MASA SEROWA: W garnuszku lub kąpieli wodnej roztop 50 g czekolady i odstaw na chwilę, by ostygła. Do dużej miski przełóż serek, dodaj mleczko, rozpuszczona czekoladę i dokładnie zmiksuj. Dolej śmietanki oraz trochę ekstraktu. Ponownie zmiksuj, by całość ubiła się na gładką, puszystą masę. Całość wylej na herbatnikowy spód.
MASA PISTACJOWA: Na patelni rozgrzej kolejne 30 g masła, po czym wrzuć na nie pokrojone na mniejsze kawałki ciasto kataifi. Podgrzewaj, aż stanie się złociste, następnie dodaj pastę pistacjową i tahini. Wymieszaj i odłóż do schłodzenia, następnie przełóż do formy na masę serową.
POLEWA: 2 tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj z lekko podgrzaną kremówką. Schłodzoną mieszanka polej sernik i wstaw do lodówki na 7-8 godzin. Po tym czasie wyjmij i udekoruj wedle uznania: pistacjami, jadalnymi kwiatami czy ulubioną posypką. Smacznego!
Jadła/eś dubajską czekoladę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.