Wątróbka jest delikatnym składnikiem, który nieodpowiednio przyrządzony może stać się suchy i gumowaty. Ten rodzaj podrobów wymaga ostrożnego i delikatnego traktowania, aby nie zniszczyć ich konsystencji. Wątróbkę możesz przyrządzić według znanych metod, dzięki którym zachowa ona miękkość i soczystość po obróbce termicznej oraz nie będzie gorzka. Dzięki nim przygotowywanie dań z wątróbką nie będzie trudne.
Wątróbkę najpierw należy przygotować, czyli usunąć z niej żyłki i błony. Popularną metodą jest moczenie jej w mleku lub maślance przez minimum 30 minut — to sprawi, iż stanie się miękka, a także zniweluje jej nieprzyjemny zapach. Do mleka warto dodać przyprawy (z wyjątkiem soli) i pokrojoną cebulę. Oczywiście — tak jak w wielu innych przypadkach — wątróbkę kroimy na równe kawałki, co pozwoli na równomierne jej ugotowanie.
Miękka i soczysta wątróbka. Wypróbuj ten trik
Jeżeli chcesz przyrządzić idealnie miękką i soczystą wątróbkę, wypróbuj stary sprawdzony trik. Wystarczy, iż po usunięciu błon i żyłek, pokroisz wątróbkę i zalejesz ją wrzątkiem tak, by woda w całości ją pokryła. Po około 10 minutach moczenia możesz kontynuować przygotowywanie jej wedle przepisu. Dzięki tej metodzie wątróbka po obróbce termicznej będzie soczysta, a cały jej smak zostanie zamknięty we wnętrzu.
Wątróbkę smażymy szybko (ok. 2-3 minuty) z każdej strony na mocnym ogniu, bez nadmiernego postrząsania patelnią. Nie wolno jej nakłuwać podczas obróbki termicznej, ponieważ w jej wnętrzu znajduje się mnóstwo wilgoci, która po nakłuciu wypłynie na patelnie. Wtedy stanie się sucha, a wilgoć w kontakcie z olejem zacznie pryskać i może spowodować oparzenie. Ponadto, wątróbki nie powinno się solić przed gotowaniem, ponieważ sól może sprawić, iż mięso będzie twarde.
Dobrze przygotowana wątróbka to prawdziwy rarytas – Pyszności; Fot. Canva
Przepis na wątróbkę drobiową w sosie śmietanowym
Składniki:
- około 300 g pieczarek
- 400 g wątróbek drobiowych
- odrobina suszonego tymianku
- szklanka słodkiej śmietanki
- 2 cebule
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- mąka pszenna
- masło klarowane
Przygotowanie:
1. Przygotowaną, czyli oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę sparz, jak wskazano wyżej.
2. Po 10 minutach moczenia wątróbki we wrzątku osusz ją i oprósz mąką.
3. Pieczarki pokrój w plasterki, a natkę pietruszki i cebulę posiekaj,
4. Rozgrzej na patelni masło klarowane i podsmaż na nim mięso.
5. Do smażącej się wątróbki dodaj cebulę, a kiedy zeszkli się, dorzuć pieczarki.
6. Dopraw tymiankiem.
7. Duś całość pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wątróbka będzie miękka, dodaj śmietanki.
8. Dopraw danie solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj również nasz przepis na serowo-szynkową przekąskę w chrupiącej panierce: