Najlepszy krem daktylowy bez grama cukru — składniki
Do przygotowania najlepszego kremu daktylowego bez grama cukru potrzebne ci będzie:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 łyżka żelatyny w proszku,
- 3 łyżki naturalnego kakao,
- 300 ml mleka,
- 40 ml bardzo zimnej wody,
- 5 łyżek jagód (świeżych lub mrożonych),
- 6 daktyli.
Pamiętaj, by przygotowywać ten deser z naprawdę dojrzałego i miękkiego awokado, gdyż w innym przypadku nie osiągniesz perfekcyjnie jedwabistej struktury.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Jak przygotować najlepszy krem daktylowy bez grama cukru?
Zacznij od rozpuszczenia 1 łyżki żelatyny w 40 ml zimnej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Awokado oraz daktyle posiekaj na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełóż awokado, wsyp 3 łyżki naturalnego kakao, wlej 300 ml mleka, dodaj 5 łyżek jagód oraz daktyle. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie stopniowo dodawaj wodę z żelatyną, cały czas miksując. Tak przygotowany krem z daktyli przełóż do formy lub pucharków i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Smacznego!
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Jeśli chcesz podkręcić zarówno smak najlepszego kremu daktylowego bez grama cukru, jak i jego prezentację, możesz posypać stężony deser świeżymi owocami (świetnie sprawdzą się borówki lub maliny, a także cząstki pomarańczy czy truskawki), prażone orzechy laskowe lub migdały, bądź startą gorzką czekoladę.
Zobacz też:
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia
Stulatkowie z niebieskich stref zajadają się tą zupą. To sekret ich długowieczności
Do kremowej zupy pieczarkowym dodaję ten nietypowy składnik. Tak podają ją w restauracjach