Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie

top.pl 5 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Jeszcze trwa sezon na rabarbar. Warto więc wykorzystać ten owoc w kuchni, ale nie tylko do kompotu czy ciasta. Okazuje się, iż można zrobić z niego wytrawny dodatek do mięsa. Kwaskowaty dżem rabarbarowy będzie doskonałym dodatkiem do karkówki z grilla i różnych burgerów.

W maju i czerwcu prawdziwą furorę w kuchni robi rabarbar. Wcale nie musisz używać go tylko do kompotów i deserów. Tym razem przedstawiamy przepis na dżem rabarbarowy, który będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Jego wyrazisty, lekko kwaśny smak świetnie przełamuje intensywność dań wytrawnych i sprawia, iż smakują o niebo lepiej.

Składniki na dżem rabarbarowy

Dżem z rabarbaru wychodzi dość kwaskowaty. Warto więc przełamać jego kwasowość miodem albo syropem z agawy. Dzięki temu zyska nieco łagodniejszy smak.

Do tego dżemu możesz dodać różne przyprawy. Przykładowo imbir doda lekkiej ostrości, a cynamon stworzy interesujący kontrast dla kwasowości tego sezonowego owocu. Z kolei pieprz cayenne lub chili nada pikanterii i przełamie zarówno słodki, jak i kwaśny smak.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dżemu rabarbarowego? Oto lista:

  • 200 g łodyg rabarbaru;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy;
  • 1 łyżka sosu balsamicznego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • opcjonalnie: szczypta imbiru, cynamonu, pieprzu cayenne lub chili.

Przepis na dżem rabarbarowy do mięsa

Na początek umyj i pokrój łodygi rabarbaru na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do garnka i dodaj do nich czosnek, miód lub syrop z agawy, sos balsamiczny oraz oliwę z oliwek. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Zajmuje to około 10-15 minut.

W kolejnym kroku dodaj odrobinę soli. W tym momencie możesz też użyć opcjonalnych przypraw. Wszystko duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Po około 5 minutach przetrzyj wszystko przez sitko i znów zagotuj. Dżem rabarbarowy można przelewać do wyparzonych słoików, gdy będzie odpowiednio gęsty. Na koniec odstaw naczynia do góry dnem w celu zawekowania. Ostudzony dodatek do mięs przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu.

Zobacz też:

Zmieszaj i wrzuć do airfryera. Proste, tanie, szybkie i bardzo sycące śniadanie

Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują

Jesz owsiankę codziennie na śniadanie? To wcale nie jest takie zdrowe

Idź do oryginalnego materiału