Żadne jajko nie pęknie. Wykonaj tę 1 czynność przed gotowaniem

shareinfo.pl 4 godzin temu
fot. screen Youtube / @user-hu777

Gotowanie jajek zwykle nie sprawia żadnych problemów. Przynajmniej w teorii, bo praktyce bywa różnie. Nierzadko wyjmujemy z jajko z wylanym na zewnątrz białkiem, popękaną skorupką, niedogotowane czy sine w środku. To wszystko wynika z kulinarnych błędów lub braku znajomości praktycznych trików. Poznaj jeden z nich i stań się mistrzem w gotowaniu jajek.

Popękane jajka mogą rozzłościć wielu domowych kucharzy. Wyglądają nieapetycznie i odechciewa się ich jeść. Powód pękającej skorupki jest banalny. Niektórzy popełnią błąd już na starcie.

Dlaczego jajka pękają w czasie gotowania?

Najczę sprawczynią pękniętej skorupki jest różnica temperatur. Wrzucenie jajka prosto z lodówki (zimnego) na wrzątek będzie miało właśnie taki, a nie inny efekt.

Jak temu zapobiec? Wystarczy, iż wieczorem wyjmiesz jajka z lodówki, a rano czy w południe ugotujesz je w gorącej wodzie. Wtedy skorupka powinna ocaleć. Przez całą noc jajka osiągną temperaturę pokojową i nie nastąpi szok termiczny podczas wkładania ich do gorącej wody. jeżeli zapomnisz wcześniej naszykować jajek i przez cały czas będą bardzo zimne, to gotowanie od zaczynaj chłodnej wody. Zanurz je w niej i zagotuj.

Przydatne wskazówki dotyczące gotowania jajek

✓ Jajka umieszczaj w wodzie, która już się gotuje.

✓ Jajek nie gotuj na dużym ogniu. Najlepiej ustaw średni płomień.

✓ Dodając do wody trochę kwasku cytrynowego, ochronisz skorupkę przed pękaniem.

✓ Gdy jajka się ugotują, natychmiast je schłodź – wystarczy, iż umieścisz je w chłodnej wodzie. Proces gotowania ustanie, a jajka nie będą parzyć cię w ręce podczas obierania.

Idź do oryginalnego materiału