Włoska pizza jest potrawą szeroko rozpowszechnioną na całym świecie. Może być przygotowywana z przeróżnymi dodatkami oraz podawana na wiele sposobów. W ciągu lat okazała się na tyle uniwersalna, iż przyrządzamy ją jako szybki obiad czy smaczną przekąskę, ale niekiedy traktujemy również jako wyrafinowaną potrawę na specjalne okazje. Podczas Światowego Dnia Pizzy skupimy się jednak na najbardziej ekskluzywnych i najdroższych wariantach tego przysmaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Leszek Klimas: Jak zjesz 15 pączków, to następnego dnia nagle nie przytyjesz. To tak nie działa
Kiedy jest Dzień Pizzy 2025? Oto najdroższe rodzaje tego włoskiego dania
Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego, w niedzielę. Z tej okazji warto przyjrzeć się najdroższym tego typu daniom z całego świata. Jedną z najdroższych pizz z pewnością będzie Pizza Ludwika XIII, stworzona przez Renato Violę, szefa kuchni z Salerno. Regularna cena tej potrawy wynosi aż 12 tysięcy dolarów, czyli prawie 50 tysięcy polskich złotych. W jej skład wchodzi nie tylko 72-godzinny czas przygotowania pizzy, ale również przybycie wprost do naszego mieszkania kucharza oraz kelnera. Należy wspomnieć także o składzie, który zachwyca takimi dodatkami, jak krewetki, homar, kawior, mozzarella z bizona czy różowa sól z rzeki Murray. Na koniec całość posypana jest siedmioma rodzajami sera. Brzmi jak prawdziwy raj dla smakoszy. Jedynym minusem pizzy jest jej wielkość. Średnica to zaledwie 20 centymetrów.
Drugą pizzą, która zaskakuje nie tylko smakiem, ale i ceną, jest Not-So-Poor Man's serwowana w Nowym Jorku - zwana również "pizzą dla zakochanych". Przysmak ma bowiem kształt serca i podawany jest w dwóch wariantach: z diamentowym proszkiem lub pierścionkiem z brylantem. Doskonały pomysł na zaręczyny za bagatela 8 tysięcy dolarów, czyli 32 tysiące polskich złotych.
Najdroższe pizze na świecie. To danie związane jest z Jamesem Bondem
Pizzą, która również zasługuje na uwagę, z pewnością jest Pizza Royale 007 serwowana w Glasgow. Swoją nazwę zawdzięcza Jamesowi Bondowi, słynnemu agentowi, znanemu z książek Iana Fleminga. Choć ma wielkość zaledwie 30 centymetrów, to zachwyca smakiem. Znajdziemy na niej bowiem szkockiego, wędzonego łososia, dziczyznę, homara maczanego w koniaku oraz kawior nasączony szampanem Dom Perignon. Całość posypana jest 24-karatowym złotem. Za danie zapłacimy ponad 4 tysiące dolarów (ponad 16 tysięcy polskich złotych).
Ostatnią pizzą, która robi niemałe wrażenie, jest Pizza 24K podawana w nowojorskiej pizzerii Industry Kitchen na Wall Street. Nazywana jest także "złotą pizzą" - i nie ma się co dziwić, w końcu ona również jest posypywana 24-karatowym złotem, prosto z Ekwadoru. Danie przyrządzane jest z foie gras (strasburskim pasztetem produkowanym ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich), białym serem Stilton, francuskimi truflami oraz kawiorem z jesiotra. Tutaj cena może być dla niektórych osób "zjadliwa". Za pizzę zapłacimy dwa tysiące dolarów, czyli osiem tysięcy polskich złotych.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.