Zaczął się sezon na grillowanie

ddb24.pl 13 godzin temu
Majówka oficjalnie zaczęła w Polsce wielkie grillowanie. Wprawdzie już w kwietniu wielu z mieszkańców województwa podlaskiego organizowało spotkania z grillem w roli głównej, ale faktycznie to dopiero majówka jest wielkim otwarciem pieczenia i smażenia na świeżym powietrzu. Aromatyczny dym i skwierczące mięso to nieodłączny element weekendowych spotkań. Po jakie mięso najczęściej sięgamy w sezonie, kiedy króluje grill? Co wybrać, by było smacznie? Na naszych rusztach najczęściej ląduje wołowina (karkówka, polędwica, antrykot), drób (piersi, udka, skrzydełka) czy wieprzowina (karkówka, żeberka). Coraz śmielej sięgamy też po ryby i owoce morza. Pamiętajmy jednak – kluczem do sukcesu jest nie tylko dobry przepis! Bardzo, ale to bardzo istotny jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa, dostosowanego do sposobu grillowania, ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku. Bez dobrej jakości produktu choćby najlepsza marynata nie pomoże. Warto więc poświęcić chwilę na selekcję, by nasze grillowe specjały były naprawdę udane.

Nie ma jednego "najlepszego" mięsa: Wybór zależy od wielu czynników. Zwracajmy uwagę przede wszystkim na jakość i świeżość, zwłaszcza kupując kiełbasy czy gotowe burgery. Tłuszcz to przyjaciel: To właśnie tłuszcz zapewnia mięsu soczystość i wyjątkowy smak. Szukajmy kawałków ze średnią ilością tłuszczu, równomiernie rozłożonego. Pamiętajmy, iż część się wytopi! Kurczak? Najsmaczniejsze będą skrzydełka
Idź do oryginalnego materiału