Co najchętniej jedliśmy w 2025 roku i po co równie chętnie będziemy sięgać w 2026 roku? Z analizy Trend Report 2026 Pyszne.pl wynika, iż gusta Polaków z jednej strony były wierne tradycji, z drugiej nie brakowało też eksperymentów i zaskakujących kierunków zainteresowań.
REKLAMA
Zobacz wideo Zapomniane zimowe ciastka, które przebiją choćby pierniczki!
Co najchętniej jedliśmy w 2025 roku? Oto ulubione danie Polaków
Pierwsza trójka najpopularniejszych kuchni w 2025 roku nie jest zaskoczeniem. Na pierwszym miejscu znalazły się dania włoskie, na drugim polskie. Trzecie miejsce zajęła kuchnia bliskowschodnia. Co najczęściej zamawiamy? "Król" jest jeden i jest nim kebab na cienkim cieście. Wśród polskich klasyków wygrywa kotlet schabowy, a w kategorii dań wegetariańskich pizza margherita.
Ciekawie jest też w trendach na nadchodzący rok. Okazuje się, iż rosnącą popularnością cieszy się w szczególności kuchnia holenderska. Drugie i trzecie miejsce zajmują odpowiednio kuchnia wietnamska i chińska. Rośnie popularność kurczaka Ha Noi, makaronu udon z wołowiną i kurczaka chrupiącego po tajsku. Skąd ta Holandia?
Eksplorowanie kulinarnych trendów, nowych smaków i eksperymentowanie sięga nie tylko egzotycznych smaków, ale także bliższych rejonów. Holenderskie słynne dania to m.in. poffertjes (placuszki z ciasta drożdżowego posypane cukrem pudrem i polane masłem), frikandel (smażone mielone mięso w kształcie kiełbaski) czy słynne holenderskie frytki (grube, dwukrotnie smażone, serwowane z sosami na bazie majonezu). Popularność kuchnią holenderską napędza też kapsalon, czyli słynny street food z frytek, szoarmy lub kebaba, sałatki i sera.
Lubimy eksperymentować nie tylko ze smakami. "Rośnie znaczenie doświadczenia"
Jak czytamy w raporcie, niemal co trzeci Polak uważa, iż to Japonia i Korea wyznaczają dziś kulinarne trendy. Zainteresowanie K-popem, K-dramami, anime, mangą, kulturą państw azjatyckich przekłada się również na wybory żywieniowe. Sięgamy już nie tylko po sushi i ramen, ale także koreańskie tosty, udon, tteokbokki, kimbapy, taiyaki, bingsu, mochi, machę, galaretkę konjac.
Ramen to zupa wywodząca się z kuchni azjatyckiej.zdjęcie ilustracyjne, Takatoshi/ iStock
68 proc. Polaków traktuje strukturę potrawy jako równie ważną, jak smak [...]. 6 na 10 Polaków wybiera danie wyłącznie dla określonej konsystencji, a 43 proc. aktywnie eksperymentuje z fakturami
- czytamy w raporcie. Znalazły się też ciekawostki dotyczące rekordów. W 2025 roku najwięcej zamówień złożył użytkownik z Poznania (705), a wśród nich najczęściej pojawiała się zupa pomidorowa. Użytkownik z Warszawy zrobił rekordowe zamówienie z kuchni gruzińskiej za niebagatelne 4526 zł. A najmniejsze zamówienie? Cztery bułki śniadaniowe z sieciowej piekarni za 3,96 zł.
- Tegoroczne trendy są dla nas jasnym sygnałem, iż wciąż rośnie znaczenie doświadczenia. W dostawie jedzenia nie chodzi już tylko o zaspokojenie głodu czy wybrnięcie z sytuacji, gdy lodówka okazuje się pusta. Użytkownicy oczekują wygody, różnorodności i możliwości odkrywania nowych smaków na własnych zasadach - podsumowuje Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl.













