Pierożki chinkali wykonane są z ciasta przypominającego ciasto pierogowe. Zgodnie z tradycyjnym przepisem chinkali wypełnione są mieszanką mielonej wołowiny i wieprzowiny. Tak przygotowane pierożki gotuje się w wodzie, a podczas gotowania z mięsnego nadzienia wydziela się bulion.
REKLAMA
Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka
w tej chwili istnieje wiele odmian tych gruzińskich pierożków. Można spotkać m.in. chinkali z serem, z jagnięciną, z grzybami oraz chinkali z warzywami. Podczas samodzielnego przygotowywania chinkali nadzienie możemy dopasować do własnych upodobań.
Pierogi chinkali - przepis
Poniżej przedstawiamy przepis, z którego przygotujemy 24 sztuki pierożków chinkali. Czas, którego potrzebujemy na przyrządzenie tej potrawy, to około półtorej godziny.
Do przygotowania ciasta na pierożki chinkali będziemy potrzebować:
250 g mąki pszennej
4 g soli
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki oleju słonecznikowego
85 ml wody o temperaturze około 90°C
Natomiast do przygotowania mięsnego nadzienia do naszych pierożków chinkali będziemy potrzebować:
150 g mielonej wieprzowiny
150 g mielonej wołowiny
połowę drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku (starte lub drobno posiekane)
10 g posiekanych liści kolendry
pół łyżeczki płatków chili
sól
pieprz
Jak przygotować pierożki chinkali?
Przygotowanie pierożków chinkali rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Następnie robimy dołek i wlewamy w niego olej oraz dodajemy jajko. Całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być suche i szorstkie w dotyku.
Następnie powoli dolewamy wodę, cały czas mieszając. Musimy jednak pamiętać, iż możemy potrzebować nieco mniej wody niż jest w przepisie. Na bieżąco musimy kontrolować strukturę ciasta. Ciasto na pierożki chinkali nie może być lepkie. jeżeli nieco przedobrzymy z ilością wody, dodajmy trochę mąki, aby ciasto powróciło do poprzedniej, suchej struktury.
W kolejnym kroku ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i miękkie. Następnie ciasto ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na minimum godzinę.
W tym czasie możemy zabrać się za przygotowywanie nadzienia do naszych pierożków chinkali. W dużej misce łączymy oba rodzaje mięsa, dodajemy cebulę, czosnek, kolendrę i płatki chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do połączenia składników.
Pierogi chinkali - jak je uformować?
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Na blacie/stolnicy rozsypujemy nieco mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 mm. W cieście wycinamy koła o średnicy około 10 cm. Resztki ciasta możemy zebrać i ponownie rozwałkować, ale warto pamiętać, aby po zebraniu dać ciastu odpocząć przez około 10 minut.
Krążki wykonane z ciasta delikatnie rozciągamy, aby ciasto było jak najcieńsze. Na środek ciasta nakładamy około 15 g nadzienia. Teraz musimy uformować z ciasta sakiewki. Jeden brzeg naszej sakiewki unosimy i doklejamy do niego drugi brzeg, delikatnie dociskając. Następnie górną część pierożka skręcamy tak, aby całkowicie się skleił.
Po uformowaniu wszystkich pierożków chinkali przyszedł czas na gotowanie. W dużym garnku gotujemy wodę. Następnie do wrzącej wody wkładamy nasze pierożki i gotujemy przez około 7 minut. Pierogi chinkali wyjmujemy z wody przy użyciu łyżki cedzakowej. Możemy je posypać świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą czy natką pietruszki. Potrawę serwujemy ciepłą. Smacznego!