Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju. Polacy je uwielbiają, jednak przygotowywane przez cały czas według tego samego przepisu, po pewnym czasie mogą zacząć się nudzić.
Aby tak się nie stało, zacznij eksperymentować w kuchni. Nie doprawiaj ich wyłącznie solą i pieprzem. Urozmaić smak mięsa przyprawami i marynatami np. pomidorową marynatą, która idealnie pasuje do schabu.
Może cię zainteresować: Ta przyprawia sprawia, iż rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje
Dlaczego warto zrobić kotlety schabowe w marynacie pomidorowej?
Marynowanie schabu w marynacie pomidorowej to rewelacyjny pomysł. jeżeli wymoczysz w niej mięso przed usmażeniem, to gwałtownie uzyska interesujący smak, będzie smaczne, delikatne i mięciutkie jak piórko.
Dzięki marynacie pomidorowej twój schab będzie wydawać się także bardziej kwaskowaty. A jeżeli wolisz mocniejsze kulinarne doznania, dodatkowo dopraw ją jeszcze czosnkiem, imbirem i ostrą papryczką oraz ostem jabłkowym. Wówczas mięso zyska na pikantności.
Czytaj również: Ta herbata to najgorszy wybór. Jest niezdrowa i sprzyja tyciu
Jak przygotować kotlety schabowe w marynacie pomidorowej?
Chcesz wiedzieć, jak przygotować kotlety schabowe w marynacie pomidorowej? To nic trudnego. Przygotuj 3-4 pomidory średniej wielkości, warzywa zblenduj z wybranymi dodatkami i umieść w marynacie mięso (dokładnie rozbite, oprószone solą i pieprzem).
Schab powinien wymoczyć się w płynie przez 2-3 godziny. Włóż go do lodówki. Po upływie tego czasu będzie gotowy do panierowania i smażenia. jeżeli masz ochotę, możesz lekko poddusić marynatę, aby móc również podać ją do kotletów schabowych jako sos.
Nie tylko z pomidorów. Wypróbuj także inne marynaty do kotletów schabowych
Nie przepadasz za marynatą pomidorową? Nie martw się, twoje kotlety schabowe i tak mogą smakować oryginalnie, ponieważ możesz wymoczyć je w płynie na bazie innych produktów.
Przygotuj tradycyjną marynatę z mleka i cebuli. Twoja babcia na pewno ma na nią przepis. Możesz także zrobić marynatę z kefiru i cebuli (pierwszy składnik jeszcze lepiej kruszy mięso) albo też z soku cytrynowego, czosnku, oliwy oraz ziół.
Zobacz też:
Zapomnij o opadającym biszkopcie. Znajomy cukiernik zdradził mi, w czym tkwi sekret
Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności
Ten syrop w PRL-u robiła każda babcia. Jak miecz pomaga zwalczać jesienne przeziębienie