Co można mrozić po Wielkanocy? Na święta wielkanocne bardzo często przygotowujemy wiele różnych potraw. Nie zawsze jednak uda się wszystko zjeść. Żeby nie marnować jedzenia, warto pomyśleć o zamrożeniu potraw. Zamrozić można na przykład żurek, sernik, bigos, makowiec i babkę wielkanocną. Potrawy mogą być zamrożone przez maksymalnie trzy miesiące. Zupy bez dodatku ziemniaków można zamrozić i zjeść w ciągu dwóch miesięcy. Mrozić można też mięso i gotowe wędliny.
REKLAMA
Czego nie mrozić? Wielu rzeczy, których prawdopodobnie nie udało się zjeść podczas świąt, nie można zamrozić. Do zamrożenia nie będą nadawały się ugotowane oraz faszerowane jajka. Sałatka jarzynowa z dodanym już majonezem, pieczone mięso, a także kiełbasy również nie powinny być mrożone. Takie potrawy po Wielkanocy najlepiej zjeść jak najszybciej.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Mrożenie pieczywa: Zamrozić możemy również chleb. Zgodnie z zaleceniami rekomendowany czas przechowywania pieczywa w zamrażarce wynosi 12 miesięcy. Przygotowując mrożonki, warto pamiętać, żeby utrzymywać w zamrażarce stałą temperaturę minimum -18 stopni Celsjusza. Dobrze jest wykorzystać do przechowywania specjalne pojemniki lub torebki do mrożenia. Należy też pamiętać, żeby nie zamrażać ponownie rozmrożonych wcześniej produktów.
Więcej: Przeczytaj też tekst "Tak Polacy kombinują ze zwolnieniami lekarskimi. Chorują głównie w te dwa dni".Źródła: WP Kobieta, Gazeta.pl