To miała być zwykła kolacja, czyli makaron z sosem. Niestety ugotowałam go za dużo. Następnego dnia nie miałam ochoty na odgrzewanie tego samego. Pomyślałam więc, iż może wrzucę go do naczynia żaroodpornego z warzywami, posypię serem i podgrzeję. Tak powstał pomysł na szybkie danie z niczego. Od tamtej pory celowo gotuję więcej makaronu, bo wiem, iż wykorzystam go w kreatywny sposób - do zapiekanki, omletu, sałatki albo szybkich kotletów. Przed eksperymentowaniem warto jednak pamiętać, iż ugotowane kluski można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 3-4 dni (najlepiej w szczelnym pojemniku).
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Z czym można zrobić zapiekankę z makaronu? Dobierz dodatki, które masz w lodówce
Nie trzeba wymyślnych składników, by stworzyć smaczną i sycącą zapiekankę. Wystarczy makaron spaghetti, trochę warzyw, ser, jajko i coś, co doda całości wyrazistości np. czosnek, suszone pomidory, resztka śmietany albo podsmażony por. Warto również eksperymentować z mięsem.
Składniki:
200 g ugotowanego makaronu spaghetti,
100 g cukinii (starta lub pokrojona w półplasterki),
80 g startego żółtego sera,
jajko,
2 łyżki śmietany 18%,
łyżka oliwy,
ząbek czosnku,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu,
szczypta gałki muszkatołowej.
Zapiekanka z makaronu spaghetti. Prosty sposób na sycący obiad z resztek
To idealne danie na szybki obiad, kiedy nie chce się gotować od zera. Wczorajszy makaron wystarczy tylko przemieszać z pozostałymi składnikami i zapiec, aż ser się rozpuści, a brzegi lekko się przyrumienią. Możesz podać z sałatką lub zjeść samodzielnie, nic więcej nie potrzeba.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cukinię. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
W misce wymieszaj ugotowany makaron, podsmażoną cukinię, jajko, śmietanę, przyprawy i połowę startego sera. Dokładnie wszystko połącz, żeby całość dobrze obtoczyła kluski.
Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posyp wierzch resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż całość się zrumieni i ser utworzy złocistą skorupkę.
Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, ale świetnie sprawdzi się też jako lunch na zimno lub do odgrzania następnego dnia.