Rydze — co to za grzyby i jak smakują?
Wśród prawdziwków, podgrzybków i kurek kryją się prawdziwe skarby lasu, czyli rydze. Najbardziej znanym gatunkiem tych grzybów jest rydz mleczaj (Lactarius deliciosus). Są one jadalne i należą do rodziny gołąbkowatych, tak, jak m.in. gołąbek jadalny. Rydze mają charakterystyczne kapelusze w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, a ewentualne uszkodzenia przybierają zielonkawą barwę. Po przecięciu grzyba wypływa z niego pomarańczowe mleczko. W smaku rydze są delikatne, z lekko pikantną nutą i orzechowym posmakiem. Można je zarówno smażyć na maśle, jak i marynować.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Składniki na jajecznicę z rydzami
Jajecznica z rydzami nie różni się zbytnio w przygotowaniu od innych dań tego rodzaju. Oczywiście podstawą są wysokiej jakości składniki. Z pewnością będziesz potrzebować świeżych grzybów ze sprawdzonego źródła, a także dobrych jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Do przygotowania jajecznicy z rydzami potrzebujesz:
- 1 cebulę,
- 1 łyżkę masła,
- 250 g rydzów,
- 6 jajek,
- sól, pieprz.
Pamiętaj, iż choćby jeżeli w jednym kawałku grzyba znajdziesz robaki, najlepiej jest go wyrzucić, gdyż mógł on zanieczyścić inną część, która na pierwszy rzut wydaje się dobra.
Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych
Jajecznica z rydzami. Jak ją przygotować?
Oczyść rydze z resztek trawy oraz piasku, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do osobnej miski wbij jajka. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj rydze i smaż przez kilka minut do lekkiego zarumienienia, ale uważaj, by nie przypalić grzybów ani cebulki. Dodaj jajka i zacznij je rozmącać od białek, a na końcu rozmąć żółtka. Poczekaj, aż zetną się w preferowanym przez ciebie stopniu. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Jajecznicę z rydzami podawaj gorącą ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Zobacz też:
Wymocz schabowe w tym płynie. Mięso po usmażeniu będzie smaczne i mięciutkie
Zapomnij o opadającym biszkopcie. Znajomy cukiernik zdradził mi, w czym tkwi sekret
Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności