W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny

top.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Ten deser powoli odchodzi w zapomnienie. Mało gdzie można dostać go na mieście, a przecież w PRL-u zajadano się nim w najlepszych kawiarniach. Gdy pojawiał się na imprezie, goście nie kryli zachwytu. Uznawano go wówczas za symbol elegancji i prestiżu, a przy tym był puszysty jak chmurka i sycący. Chodzi oczywiście o krem sułtański.

Najpopularniejsze desery PRL-u, które Polacy do dziś wspominają z sentymentem to nie tylko: blok czekoladowy, bajaderki czy wuzetki. W latach 60-tych i 70-tych na topie był także słodki krem sułtański, którego podstawę stanowiły: bita śmietana, kakao, rodzynki i orzechy.

Obecnie w mało której kawiarni czy cukierni można już go dostać. Praktycznie nie ma go nigdzie w menu, a szkoda, bo był naprawdę smaczny i sycący. Nie martw się, jednak jeżeli go uwielbiasz, ponieważ możesz nauczyć się łatwo robić własny krem sułtański w domu. Sprawdź, jakie to proste.

Może cię zainteresować: Babcia często gotowała tę zupę. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, choć jest smaczna i pełna witamin

Skąd wzięła się nazwa krem sułtański" Kultowy deser z PRL-u mało gdzie można dziś dostać

Nazwa kremu sułtańskiego nie ma jednego konkretnego wyjaśnienia. Nie nawiązuje bezpośrednio do Imperium Osmańskiego, ani żadnego innego władcy czy też wyjątkowego zamiłowania twórcy do orientu.

Pochodzi raczej od rodzynek sułtańskich, które wydawały się naszym dziadkom i rodzicom egzotycznym i luksusowym produktem. Smak i słodycz deseru kojarzone były z czymś wyjątkowym i godnym "sułtana". Nazwa ta sugerowała wykwintny posiłek, który przyciągał do lokalu klientów w latach 60. i 70. XX wieku.

Czytaj również: Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd

Jak przygotować krem sułtański - przepis. Możesz go zrobić samodzielnie

Sprawdź, jak zrobić krem sułtański, a będziesz mógł delektować się kultowym deserem z PRL-u w dowolnym momencie. Wbrew pozorom wcale nie jest on trudny w przygotowaniu. Przyrządź go w wersji dla dorosłych, albo bez "wzmocnienia" tak, aby i młodsi członkowie rodziny mogli się nim delektować.

Krem sułtański - składniki:

  • rodzynki sułtańskie - garść
  • śmietanka (36 proc.) - 400 ml
  • cukier puder - 5 łyżek
  • kakao gorzkie - 3-4 łyżki
  • mleczna/ gorzka czekolada - kawałki
  • rum (opcjonalnie) - 40-50 ml

Krem sułtański - jak zrobić krok po kroku? Goście będą zachwyceni

Przygotowanie kremu sułtańskiego rozpocznij od wsypania do małej miseczki rodzynek. Następnie zalej je rumem (o ile przygotowujesz wersję kremu dla dorosłych osób), poczekaj 30 minut i odcedź bakalie dzięki sitka.

Wyciągnij z kuchennej szafki większy garnek, ubij pianę na sztywno, pod koniec nie zapominając o wsypaniu cukru pudru do naczynia. Następnie podziel bitą śmietanę na dwie części.

Jedną z nich przełóż do osobnej miski - wsyp kakao, rodzynki i dokładnie wymieszaj tak, aby składniki połączyły się ze sobą. Wyjmij pucharki albo wyższe szklanki, wylej krem na ich spód, a na górę wyłóż bitą śmietanę i posyp startą czekoladą, kakao i pozostałymi rodzynkami. Gotowy krem sułtański włóż do lodówki. Powinien w niej spędzić godzinę.

Zobacz też:

To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja

​Połącz kaszę z czekoladą i zrób zdrowy Nesquik na śniadanie. Wystarczą 4 składniki

Ten budyń możesz jeść bez wyrzutów sumienia na diecie. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Idź do oryginalnego materiału