W Niemczech króluje na weselach. Zrób zupę, która przebije choćby rosół

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /Pixel


Klasyczny rosół często gości na naszych stołach. Chcąc jednak przygotować coś innego, podobnego do tego dania, warto przyrządzić pewną zupę, która na niemieckich weselach jest prawdziwym hitem. Smakuje wybornie i zapewnia interesujące doznania kulinarne. Sprawdź, jak ją zrobić i co ją wyróżnia.

Ta niemiecka potrawa to zupa, którą warto zrobić, gdy zwykły rosół już nam się znudzi i chcemy spróbować nowych smaków. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości. Podpowiadamy, jak ją zrobić, aby wyszła aromatyczna i smaczna.

Jaką zupę warto zrobić? To smaczna i sycąca alternatywa dla rosołu

Hochzeitssuppe określana także zupą weselną, to tradycyjna niemiecka potrawa, która podawana jest właśnie głównie na weselach czy podczas innych uroczystych spotkań. To delikatna i aromatyczna zupa, która może być świetną alternatywą dla klasycznego rosołu.

Wynika to z tego, iż zupę te podaje się zwykle z różnego rodzaju dodatkami, które wzbogacają jej smak i sprawiają, iż danie jest naprawdę wyjątkowe. Do podstawowego wywaru z wołowiny dołączane są dodatki, takie jak np. szparagi, biała kiełbasa czy groszek. W proponowanej przez nas wersji dodawane są kluseczki z jajek oraz pulpeciki. Dzięki temu zupa będzie nie tylko smaczna, ale i sycąca.

Co potrzebujemy do zrobienia Hochzeitssuppe? Przygotuj te składniki

Do przyrządzenia tej smacznej zupy, będziemy potrzebowali sporo składników. Nie ma co się jednak zniechęcać, ponieważ większość z nich jest łatwo dostępna, a danie, które stworzymy, jest tego warte, bowiem smakuje niesamowicie. Do przyrządzenia bulionu i podstawy dania, będziemy potrzebowali:

  • 1,5 l klarownego bulionu wołowego,
  • 1 marchewkę,
  • 1 pietruszkę (korzeń),
  • 100 g selera,
  • 100 g gotowanego mięsa z rosołu,
  • 0,5 pora (biała część),
  • 100 g drobnego makaronu typu nitki,
  • sól i pieprz,
  • szczyptę gałki muszkatołowej,
  • natkę pietruszki.

Natomiast do przygotowania kluseczek z jajek, potrzebować będziemy oczywiście 2 jajek, 100 ml mleka, szczypty soli, szczypty gałki muszkatołowej oraz masła do wysmarowania formy. Z kolei do przyrządzenia pulpecików mięsnych, należy wyposażyć się w 150 g mielonego mięsa drobiowego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżkę mleka, 1 małe jajko, sól oraz pieprz.

Jak zrobić Hochzeitssuppe? Wykonaj te kroki i ciesz się pysznym daniem

Przyrządzanie zupy zaczynamy od zrobienia naszej podstawy. W tym celu obieramy i kroimy warzywa w cienkie paseczki. Wrzucamy je do gorącego bulionu i całość gotujemy przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy nasz makaron tak, by był on al dente. Odcedzamy go i odstawiamy na bok.

Następnie bierzemy się za przygotowanie kluseczek z jajka. W tym celu należy wymieszać dokładnie jajka, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. Przelewamy masę do małej foremki wysmarowanej masłem i gotujemy na parze lub w kąpieli wodnej przez około 20 minut, aż masa się zetnie. Po ostudzeniu kroimy ją w drobną kostkę.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Kolejnym krokiem jest zrobienie pulpecików. W misce łączymy mięso mielone, mleko, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z masy małe kuleczki, które będą miały około 2 cm średnicy. Wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy przez około 10 minut, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odstawiamy.

Na koniec łączymy wszystkie nasze elementy w jedną, pyszną zupę. Do bulionu dodajemy ugotowany makaron, kawałki gotowanego mięsa, kluseczki jajeczne oraz ugotowane pulpeciki i wszystko podgrzewamy razem przez kilka minut. Doprawiamy całość i przelewamy zupę do miseczek. Podajemy ją posypaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność

Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask

Idź do oryginalnego materiału