Ta niemiecka potrawa to zupa, którą warto zrobić, gdy zwykły rosół już nam się znudzi i chcemy spróbować nowych smaków. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości. Podpowiadamy, jak ją zrobić, aby wyszła aromatyczna i smaczna.
Jaką zupę warto zrobić? To smaczna i sycąca alternatywa dla rosołu
Hochzeitssuppe określana także zupą weselną, to tradycyjna niemiecka potrawa, która podawana jest właśnie głównie na weselach czy podczas innych uroczystych spotkań. To delikatna i aromatyczna zupa, która może być świetną alternatywą dla klasycznego rosołu.
Wynika to z tego, iż zupę te podaje się zwykle z różnego rodzaju dodatkami, które wzbogacają jej smak i sprawiają, iż danie jest naprawdę wyjątkowe. Do podstawowego wywaru z wołowiny dołączane są dodatki, takie jak np. szparagi, biała kiełbasa czy groszek. W proponowanej przez nas wersji dodawane są kluseczki z jajek oraz pulpeciki. Dzięki temu zupa będzie nie tylko smaczna, ale i sycąca.
Co potrzebujemy do zrobienia Hochzeitssuppe? Przygotuj te składniki
Do przyrządzenia tej smacznej zupy, będziemy potrzebowali sporo składników. Nie ma co się jednak zniechęcać, ponieważ większość z nich jest łatwo dostępna, a danie, które stworzymy, jest tego warte, bowiem smakuje niesamowicie. Do przyrządzenia bulionu i podstawy dania, będziemy potrzebowali:
- 1,5 l klarownego bulionu wołowego,
- 1 marchewkę,
- 1 pietruszkę (korzeń),
- 100 g selera,
- 100 g gotowanego mięsa z rosołu,
- 0,5 pora (biała część),
- 100 g drobnego makaronu typu nitki,
- sól i pieprz,
- szczyptę gałki muszkatołowej,
- natkę pietruszki.
Natomiast do przygotowania kluseczek z jajek, potrzebować będziemy oczywiście 2 jajek, 100 ml mleka, szczypty soli, szczypty gałki muszkatołowej oraz masła do wysmarowania formy. Z kolei do przyrządzenia pulpecików mięsnych, należy wyposażyć się w 150 g mielonego mięsa drobiowego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżkę mleka, 1 małe jajko, sól oraz pieprz.
Jak zrobić Hochzeitssuppe? Wykonaj te kroki i ciesz się pysznym daniem
Przyrządzanie zupy zaczynamy od zrobienia naszej podstawy. W tym celu obieramy i kroimy warzywa w cienkie paseczki. Wrzucamy je do gorącego bulionu i całość gotujemy przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy nasz makaron tak, by był on al dente. Odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Następnie bierzemy się za przygotowanie kluseczek z jajka. W tym celu należy wymieszać dokładnie jajka, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. Przelewamy masę do małej foremki wysmarowanej masłem i gotujemy na parze lub w kąpieli wodnej przez około 20 minut, aż masa się zetnie. Po ostudzeniu kroimy ją w drobną kostkę.
Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste
Kolejnym krokiem jest zrobienie pulpecików. W misce łączymy mięso mielone, mleko, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z masy małe kuleczki, które będą miały około 2 cm średnicy. Wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy przez około 10 minut, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odstawiamy.
Na koniec łączymy wszystkie nasze elementy w jedną, pyszną zupę. Do bulionu dodajemy ugotowany makaron, kawałki gotowanego mięsa, kluseczki jajeczne oraz ugotowane pulpeciki i wszystko podgrzewamy razem przez kilka minut. Doprawiamy całość i przelewamy zupę do miseczek. Podajemy ją posypaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje
Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność
Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask











