Nadziewana gęś na świętego Marcina

radiokielce.pl 1 godzina temu
Zdjęcie: Gęś nadziewana / Fot. ŚODR


Przepis na gęś nadziewaną przekazywany jest przez mieszkanki wsi Urzuty w powiecie kazimierskim z pokolenia na pokolenie. Gęsi były tu hodowane niegdyś w każdym gospodarstwie. Pieczona nadziewana gęś była przysmakiem serwowanym na obiad w niedziele i święta, a przede wszystkim w dzień świętego Marcina.

Składniki: 1 średniej wielkości gęś. Marynata: olej, majeranek, sól, pieprz, susz z warzyw, tj. marchew, pietruszka, seler, por. Nadzienie: 40 dag wątróbki drobiowej, 3-4 bułki, 1 kostka masła, 2 szklanki mleka, pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią gęś i marynować przez dobę. Wątróbkę drobno pokroić, dodać namoczone w mleku odciśnięte bułki, posiekaną natkę, masło i doprawić pieprzem oraz solą. Składniki wyrobić i nadzieniem faszerować gęś. Piec w gęsiarce w piekarniku początkowo w 220 stopni Celsjusza, po godzinie obniżyć do 180 stopni Celsjusza. Na każdy kilogram należy liczyć 45 minut czasu pieczenia.

Przepis podało: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Urzutach.


Idź do oryginalnego materiału