Jesień to doskonały moment na przygotowanie deserów z wykorzystaniem jabłek. Prym oczywiście wiedzie szarlotka oraz jabłecznik, jednak warto dać szansę prostemu i niezwykle smakowitemu deserowi, który podany na ciepło jest absolutnym hitem. Jabłka w cieście to prosty przepis, który na stałe zagości w twoim menu. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o recepturę.
Jesienny deser z jabłkami. Szarlotka odejdzie w cień
Jabłka w cieście to smakowita alternatywa dla szarlotki i jabłecznika. Dobrze się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Co więcej, nie są trudne w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie poradzić z ich wykonaniem.
Przepis jest na tyle elastyczny, iż można eksperymentować z formą podania. Zamiast migdałów wykorzystać orzechy, dodać bitą śmietanę bądź czekoladę czy choćby zamienić jabłka na inne owoce, na przykład na gruszki. Opcji jest naprawdę sporo, dlatego nic dziwnego, iż ten prosty deser tak gwałtownie skrada serce każdego, kto go spróbuje.
Zobacz także: Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania
Przepis na apetyczne jabłka w cieście
Przygotowanie jabłek w cieście można podzielić na etapy. Jednym z nich jest zrobienie ciasta na spód, drugim oporządzenie jabłek, a trzecim przygotowanie ciasta do pokrycia nim owoców. Aby się zabrać do wykonania tego deseru, potrzebne są następujące składniki:
- 6 jabłek
- 125 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ szklanka chudego twarogu
- ¾ szklanki śmietanki 30%
- ¼ łyżeczki laski wanilii
- 4 jajka
Składniki potrzebne do przygotowania spodu:
- 150 g masła
- 2 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 jajko
Spróbuj również: Niskokaloryczne ciasto dyniowe. Możesz je jeść choćby na diecie
Jak przygotować jabłka w cieście?
Zrobienie deseru najlepiej rozpocząć od spodu. W tym celu do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wszystko wymieszaj i dodaj masło wraz z jajkiem. Całość ubij, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilka minut, które po chwili zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, dzieląc wcześniej je na dwie części. Jedną z nich wyłóż na dno blachy pokrytej papierem do pieczenia. Pozostałą częścią pokryj boki blachy. Zrób delikatne nakłucia widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.
W tym czasie możesz przejść do przygotowania jabłek. Wystarczy je obrać i wydrążyć ogryzki. Aby nie ściemniały, możesz polać je sokiem z cytryny. Następnie ułóż je na cieście wyciągniętym z piekarnika i zajmij się przygotowaniem ciasta, które pokryje obrane owoce.
W tym celu ubij masło z cukrem pudrem, jajkami, twarogiem, śmietanką 30% oraz wanilią. Kiedy powstanie jednolita masa, zalej nią jabłka wyłożone na blasze. Całość wsadź do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez około 50 minut. Po wyciągnięciu możesz obsypać je migdałami lub innymi dodatkami, według własnych preferencji. Najlepiej podawać jabłka w cieście na ciepło. Smacznego!
Zobacz też:
Wiele osób myli go ze szpinakiem. Ma masę witamin i jest szybki do przyrządzenia
Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania
Błyskawiczna sałatka z porów Roberta Makłowicza. Nie oprze się jej żaden gość