Połącz cebulę z jajkiem. Ten przepis będziesz powtarzać aż do znudzenia

shareinfo.pl 5 godzin temu
fot. screen Youtube / Essen Rezepte

Kuchnia bez cebuli byłaby monotonna. To warzywo ma duże możliwości. Surowe jest zwykle ostre w smaku, ale po ugotowaniu czy usmażeniu traci moc i nabiera przyjemnej słodyczy. Najczęściej cebula jest tylko skromnym uzupełnieniem farszu, surówek, zup czy marynat. Tym razem będzie główną bohaterką potrawy. Wystarczy połączyć ją z kilkoma składnikami, a potem usmażyć z tego chrupiące, złociste placki na śniadanie.

Z czym kojarzą ci się placki warzywne? Pewnie z ziemniakiem. W Polsce takie jada się najczęściej. Nie mamy nic przeciwko temu, bo są niczego sobie. jeżeli jednak będziemy je smażyć przez cały czas, w końcu się nam znudzą. Wtedy warto mieć w zanadrzu substytut. Jest nim przepis na obłędne placki z cebuli i jajek.

Lekkie placki z cebuli i jajek zachwycają od pierwszego kęsa

Placki z jajek, cebuli, mąki, czosnku i przypraw są znakomitym pomysłem na śniadanie. Produkty użyte w przepisie są tanie, a plackami można się nieźle najeść. Dodatek wody gazowanej zapewnia plackom niebywałą puszystość. Warto je podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i posypać pokrojonym koperkiem. Gwarantujemy, iż w takiej formie zyskają choćby aprobatę niejadków.

Przepis na placki z cebuli i jajek

Lista składników:
1 szklanka mąki
3 jajka
2 cebule
pół szklanki wody gazowanej
słodka papryka
czarny pieprz
sól
olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i solimy. Potem odciskamy z niej nadmiar wody i umieszczamy w osobnym naczyniu. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek, jajka i szklankę mąki. Wlewamy również wodę gazowaną i mieszamy.

Na patelnię wlewamy tłuszcz i czekamy, aż się rozgrzeje. Porcje ciasta wykładamy na patelnię i smażymy placki z obu stron, aż się zezłocą. Zabieramy je z patelni na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału