Kuchnia bez cebuli byłaby monotonna. To warzywo ma duże możliwości. Surowe jest zwykle ostre w smaku, ale po ugotowaniu czy usmażeniu traci moc i nabiera przyjemnej słodyczy. Najczęściej cebula jest tylko skromnym uzupełnieniem farszu, surówek, zup czy marynat. Tym razem będzie główną bohaterką potrawy. Wystarczy połączyć ją z kilkoma składnikami, a potem usmażyć z tego chrupiące, złociste placki na śniadanie.
Z czym kojarzą ci się placki warzywne? Pewnie z ziemniakiem. W Polsce takie jada się najczęściej. Nie mamy nic przeciwko temu, bo są niczego sobie. jeżeli jednak będziemy je smażyć przez cały czas, w końcu się nam znudzą. Wtedy warto mieć w zanadrzu substytut. Jest nim przepis na obłędne placki z cebuli i jajek.
Lekkie placki z cebuli i jajek zachwycają od pierwszego kęsa
Placki z jajek, cebuli, mąki, czosnku i przypraw są znakomitym pomysłem na śniadanie. Produkty użyte w przepisie są tanie, a plackami można się nieźle najeść. Dodatek wody gazowanej zapewnia plackom niebywałą puszystość. Warto je podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i posypać pokrojonym koperkiem. Gwarantujemy, iż w takiej formie zyskają choćby aprobatę niejadków.
Przepis na placki z cebuli i jajek
Lista składników:
1 szklanka mąki
3 jajka
2 cebule
pół szklanki wody gazowanej
słodka papryka
czarny pieprz
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i solimy. Potem odciskamy z niej nadmiar wody i umieszczamy w osobnym naczyniu. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek, jajka i szklankę mąki. Wlewamy również wodę gazowaną i mieszamy.
Na patelnię wlewamy tłuszcz i czekamy, aż się rozgrzeje. Porcje ciasta wykładamy na patelnię i smażymy placki z obu stron, aż się zezłocą. Zabieramy je z patelni na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.