Układam w warstwy i polewam sosem. Jarzynowa może się schować. To hit nie tylko na Wielkanoc

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Sałatka jarzynowa to punkt obowiązkowy na Wielkanoc, Boże Narodzenie i rodzinne spotkania. Nie wszyscy są jednak jej fanami. jeżeli szukasz alternatywy, to mamy idealną propozycję. Warstwowa sałatka wielkanocna nie zawiedzie twoich kubków smakowych, a do tego zrobisz ją raz-dwa.
Bez sałatki jarzynowej w wielu domach nie ma świąt, ale symbol polskich rodzinnych spotkań niektórym zdążył się już znudzić, mimo iż okazje nie zdarzają się często. Niektórzy robią ją więc w alternatywny sposób, np. piekąc warzywa albo kombinując z dodatkami, inni wybierają alternatywy, które przygotowuje się prościej, a przede wszystkim szybciej.


REKLAMA


Zobacz wideo Przetestowałyśmy ofertę wielkanocną Gessler. Ile zapłaciłyśmy?


Co zamiast sałatki jarzynowej na święta? Podaj tę, a nie pożałujesz
Wielkanocna sałatka warstwowa na pierwszy rzut oka przypomina nieco mimozę, jednak różni się składnikami. Do środka nie trafiają ryba, ser ani gotowane ziemniaki i marchewka. Są za to pieczarki i brokuły, połączenie, które tworzą wyśmienity duet. Po skosztowaniu goście będą z pewnością prosić o przepis. Będzie też poważną konkurencją dla sałatki gyros.


Sałatka warstwowa na Wielkanoc. Przepis prosty i szybki
Choć lista składników może sugerować inaczej, sałatkę warstwową przygotowuje się szybko. Nie jest też skomplikowana, a wszystko, co będzie ci potrzebne, znajdziesz w każdym sklepie. Co przygotować?
Sałatka:


400-500 g pieczarek,
1 cebula,
1 brokuł,
200-250 g szynki (może być konserwowa),
6 jajek,
pęczek szczypiorku lub dymki,
łyżka posiekanej pietruszki albo koperku,
sól i pieprz, papryka mielona słodka.


Sos majonezowo-chrzanowy:


2 łyżki majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego,
2 łyżeczki chrzanu,
sól i pieprz do smaku.


Sałatka warstwowa z jajkiem AnnaCoconutJuice /Shutterstock


PORADA! Pieczarki możesz w sałatce podać na surowo, wcześniej jednak porządnie je oczyść, umyj i osusz. jeżeli obawiasz się dolegliwości żołądkowych lub masz wrażliwy układ trawienny, możesz je ugotować na parze razem z brokułami. To dobra alternatywa, która pomoże zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych. Grzyby ugotuj w całości i dopiero potem pokrój w kostkę.


Ugotuj jajka na twardo i odstaw, by przestygły. W drugim garnku wstaw wodę do gotowania.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i obierz, jeżeli tak wolisz. Pokrój w kostkę.
Podsmaż na patelni, aż zmiękną. Pod koniec dopraw papryką, solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w kostkę.
Brokuł umyj i podziel na różyczki. Nie wyrzucaj "łodygi", przyda się np. do zupy. Gotującą się wodę posól i wrzuć brokułowe różyczki. Gotuj przez ok. 5 minut, odcedź do zimnej wody, by nie straciły koloru.
Jajka obierz ze skórki, przekrój i oddziel białko od żółtka. Białko zetrzyj na tarce, żółtko przetrzyj przez sitko o grubszych oczkach. Możesz też zetrzeć je na tarce.
W osobnej miseczce przygotuj sos majonezowo-chrzanowy.
Zacznij układać warstwy w salaterce: pieczarki z cebulą, szynka, brokuły i białka. Wszystko polej sosem. Na koniec posyp sałatkę żółtkami.


Całość możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem lub dymką oraz pietruszką albo świeżym koperkiem. Przed podaniem schłodź w lodówce, by składniki się "związały". Wiadomo, iż przy dużej ilości różnych potraw na świątecznym stole trudno jest zjeść wszystko od razu. Sałatkę warstwową możesz przechowywać w lodówce choćby przez 5 dni, jednak tylko, jeżeli nie polejesz jej wcześniej sosem. Składniki możesz też mrozić. Z sosem warto ją zjeść w ciągu 24 godzin.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału