Pierogi goszczą nie tylko na wigilijnym stole. Wiele osób chętnie sięga po nie latem, gdy w kuchni królują różne owoce. Niemal zawsze robimy je w nadmiarze, a dopiero później zastanawiamy się nad ich przechowywaniem. Podpowiadamy, jak poprawnie przechowywać owocowe pierogi oraz ile dni po przygotowaniu powinniśmy zjeść te przekąski.
Tyle dni można przechowywać pierogi z owocami w lodówce
Pierogi zrobione w nadmiarze będą dłużej zdatne do spożycia, jeżeli od razu po ostygnięciu umieścimy je w lodówce. Tyczy się to tych z owocami, ale też z serem, mięsem, kapustą i grzybami czy ruskich.
Po ugotowaniu wykładamy pierogi od razu na talerz, żeby nie pozlepiały się, a później po ostygnięciu umieszczamy je w szczelnie zamykanym pojemniku albo woreczku strunowym. Zwróćmy uwagę na to, czy opakowania są czyste i suche. W przeciwnym wypadku dojdzie do rozwoju pleśni.
Temperatura do przechowywania tych przekąsek w lodówce powinna wynosić od 0 do 4 stopni Celsjusza. Nie kładziemy ich tam, gdzie może być zmienna, czyli na drzwiczkach urządzenia. Najlepiej przechowywać je w dolnej części sprzętu.
Potem pojawia się najważniejsze pytanie: ile dni przechowywać pierogi z owocami? Otóż mogą leżeć odpowiednio zapakowane w lodówce przez 2 dni. Po tym czasie istnieje duże ryzyko zepsucia. jeżeli zjemy takie przekąski, to możemy nabawić się problemów żołądkowych. Właśnie dlatego, przy dużych ilościach najlepiej je zamrozić.
Jak mrozić pierogi z owocami? Najważniejsze zasady
Przed mrożeniem polecamy schłodzić pierogi z owocami. Dzięki temu nie będą się sklejały. Najlepiej włożyć je do lodówki na godzinę.
Po tym czasie układamy te przekąski na blasze tak, żeby nie stykały się ze sobą. Umieszczamy je w zamrażarce na kilka godzin w celu całkowitego zmrożenia.
Po kilku godzinach przekładamy pierogi do szczelnie zamykanego pojemnika bądź plastikowej torby strunowej. Warto napisać na opakowaniach datę, co ułatwi kontrolowanie świeżości i planowanie spożycia.
Jak długo można zatem przechowywać zamrożone pierogi z owocami? Trzymamy je w zamrażarce maksymalnie przez 3 miesiące. Dopiero po tym czasie stracą świeżość.
Zobacz też:
Złoto lasu w okolicy Trójmiasta. Takiego wysypu grzybów dawno nie było
Tak zrobisz kapsułki do zmywarki bez chemii. Wystarczą 4 składniki, które masz w domu
Co z grzybami w Małopolsce? Ekspert zdradza, czy i gdzie warto iść do lasu