Tych owoców nie jedz podczas odchudzania. Zamiast gubić kilogramy, możesz przytyć

kobieta.gazeta.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: fot. shutterstock / PRASAN MAKSAEN


Odchudzanie nie należy do najprostszych rzeczy na świecie. Szczególnie wtedy, gdy naprawdę lubimy słodkości. Chcąc zrzucić kilka kilogramów, postanawiamy zamienić czekoladki i batony na coś zdrowszego. Owoce są naturalnym wyborem - okazuje się, iż nie zawsze lepszym.
Co zrobić, by schudnąć? Podstawową kwestią jest zmniejszenie liczby przyjmowanych kalorii. Często jednocześnie decydujemy się na wybieranie zdrowszych produktów. Biały chleb zmieniamy na razowy, twaróg półtłusty na chudy, a słodycze na owoce. Skoro jemy zdrowiej, to znaczy, iż łatwiej schudniemy, prawda? Otóż niekoniecznie.
REKLAMA


Zobacz wideo Co jeść na śniadanie? Leszek Klimas wymienia choroby i schorzenia, przy których nie powinno się jeść węglowodanów


Jesz owoce na diecie? Na to musisz uważać
Owoce zawierają mnóstwo dobrych adekwatności. To bogata dawka m.in. witamin, minerałów, błonnika i wody. Z tym, iż są zdrowe, nie zamierzamy dyskutować. Jednak poza wspomnianymi elementami, owoce zawierają także cukier. Nazywa się inaczej (glukoza i fruktoza), jednak w dalszym ciągu jest to cukier. Ten w nadmiernej ilości nie służy nam ani wtedy, gdy jesteśmy na diecie, ani wtedy, gdy odżywiamy się "normalnie".


Jak jeść owoce, by chudnąć?
jeżeli więc musimy zjeść coś słodkiego, owoce będą zdecydowanie lepszym wyborem, niż np. batoniki. Warto jednak wiedzieć, jak je jeść, by jak najbardziej skorzystać z ich korzystnych adekwatności, a jednocześnie jak najmniej narazić na niepowodzenie nasz plan zrzucenia kilku kilogramów.
Chcąc zrzucić kilka kilogramów, postanawiamy zamienić czekoladki i batony na coś zdrowszego. Owoce są naturalnym wyborem - okazuje się, iż nie zawsze lepszym. Fot. Adrianna Bochenek / Agencja Wyborcza.pl


Rezygnujmy z owoców bogatych w cukier. To m.in. winogrona, banany, gruszki, mango lub ananasy.
Wybierajmy te o małej zawartości cukru, np. maliny, jabłka, grejpfruty, truskawki albo porzeczki.
Jedzmy je po posiłku. Wtedy zjemy ich mniej.
jeżeli owoce mają stanowić osobny posiłek, dodajmy do nich garstkę orzechów albo kleks jogurtu, by nasycić się na dłużej i uniknąć nagłego skoku i spadku glukozy we krwi.


Najważniejszą jednak kwestią, o której wspominaliśmy na początku, jest bilans kaloryczny. jeżeli chcemy schudnąć, pilnujmy liczby spożywanych kalorii niezależnie od tego, czy jemy owoce, czy pieczywo i dostosowujmy ich ilość do naszej diety. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału