Problem z owadami może pojawić się praktycznie w każdym domu i wbrew pozorom nie zawsze wiąże się to z brakiem higieny. Mącznik młynarek jest tego doskonałym przykładem. Spotkać go można nieco rzadziej niż mole spożywcze, ale wyrządzone przez niego szkody będą równie dotkliwe. Jak rozpoznamy jego obecność?
REKLAMA
Zobacz wideo Jak pozbyć się mrówek? Do tajnej mikstury potrzebujesz pieprzu
Mącznik młynarek może przysporzyć ci wiele problemów. Przybywa niespostrzeżenie i często trudno go wykryć
Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Ma "rogi" i ciemnobrązową lub czarną barwę, a jego ciało pokrywa charakterystyczny dla chrząszczy błyszczący pancerz. Dorosłe osobniki osiągają długość 12–20 milimetrów, a larwy do około 30 milimetrów. Mącznik młynarek żeruje głównie w zamkniętych pomieszczeniach, takich jak magazyny, zakłady produkcyjne, piekarnie i sklepy. Do naszych kuchni i spiżarni natomiast najczęściej przynosimy go wraz z zakupami. Są to głównie opakowania mąki, ryżu, kaszy czy innych produktów sypkich. Znacznie rzadziej chrząszcz wlatuje sam do domu i później dostaje się do żywności.
Samice mącznika młynarka składają do 500 jaj, a rozwój jednego osobnika trwa aż 281 dni. Larwy na początku są białe, a z czasem zmieniają kolor na żółty. Z tego względu trudno czasami od razu je wykryć - ich jasne ciało zlewa się z produktami spożywczymi. Są bardzo żarłoczne, więc gwałtownie sieją spustoszenie w naszych zapasach. Ponadto zanieczyszczają żywność odchodami, wylinkami oraz martwymi osobnikami, a w dodatku mogą przenosić szkodliwe mikroorganizmy. W związku z tym szybkie pozbycie się mącznika jest wskazane. Jak się za to zabrać?
Jak pozbyć się mącznika młynarka? Działaj szybko, aby pozbyć się intruza
Pierwszym krokiem w walce z mącznikiem młynarkiem jest pozbycie się wszystkich produktów, w których znaleźliśmy ślady obecności owadów. Szafki i półki w kuchni lub spiżarni należy opróżnić i dokładnie wyczyścić, np. wodą z octem lub płynem do naczyń, co pomoże nam usunąć jajeczka. Musimy też pamiętać o pozbyciu się dorosłych osobników. W tym celu przydadzą nam się różne wabiki, takie jak pułapki lepowe. Dobrze sprawdzają się również preparaty kontaktowe, które zapachem wabią dorosłe osobniki i larwy. Po zjedzeniu substancji szkodniki giną. Niestety mącznik młynarek jest bardzo odporny na działanie temperatur. Larwy w temperaturze -12 stopni Celsjusza mogą przeżyć choćby trzy tygodnie, a dorosłe chrząszcze dwa tygodnie. o ile więc chcemy wykorzystać mrożenie do rozwiązania problemu, zaleca się stosowanie temperatury -25 stopni Celsjusza.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.