Dyniowy keks z nutą czekolady i kwaskowatością żurawiny – smak, który otula jak jesienny sweter

codojedzenia.pl 2 godzin temu

No i jest dynia! Królowa jesieni, która pojawia się na stołach w najróżniejszych odsłonach, a tym razem w postaci pysznego dyniowego keksa z migdałami, czekoladą i żurawiną. Dyniowy keks to jedno z tych ciast, które doskonale oddaje klimat jesieni – ciepłe, aromatyczne, pełne smaku i tekstury. Złote liście za oknem, zapach przypraw korzennych unoszący się w domu… Tak, jesień ma swoje uroki, które rozgrzewają nie tylko ciało, ale i duszę.

Smakowity dyniowy keks na jesienne dni – idealne połączenie jesiennych smaków w jednym kawałku ciasta

Co sprawia, iż dyniowy keks z bakaliami jest taki pyszny? To przede wszystkim magia połączeń smakowych i tekstur, które harmonijnie współgrają w każdym kęsie. Dynia, dzięki swojej naturalnej słodyczy i delikatnej konsystencji, sprawia, iż ciasto jest wyjątkowo wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. To idealna baza, która podkreśla inne składniki.

Bakaliowe dodatki, takie jak migdały, żurawina i czekolada, dodają temu wypiekowi nie tylko głębi smaku, ale i wyjątkowej struktury. Gorzka czekolada kontrastuje z kwaskowatą żurawiną, tworząc niesamowitą eksplozję smaków. Migdały z kolei wnoszą chrupkość, która przełamuje delikatność ciasta, nadając mu ciekawy, zróżnicowany charakter.

Keks „dojrzewa” i z każdym dniem staje się coraz pyszniejszy. Piekę go w dużej keksówce i raczę się nim przez kilka dni. Nic dziwnego, iż ten deser stał się symbolem jesiennych wypieków, idealnym do kawy czy herbaty w chłodne dni!

Dynia na sto sposobów – nie tylko ciasta – dynia w sałatkach, zupach i przetworach

Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, iż stanę się fanką dyniowych smakołyków. Ciasto z dynią? Sałatka z pieczoną dynią? A może dynia marynowana w occie? Kiedyś wydawało mi się to nie do pomyślenia. W moim rodzinnym domu dynia nie była częstym gościem na stole. Owszem, rodzina na wsi zawsze miała dynie rosnące w ogrodzie, jednak ich głównym przeznaczeniem było marynowanie – babcia robiła z nich dynię w occie, a resztki lądowały jako karma dla zwierząt. Pamiętam, jak jajka od naszych kur, gęsi czy kaczek miały żółtka o intensywnie pomarańczowym kolorze, niemal identycznym jak sama dynia. Było w tym coś magicznego, choć wtedy zupełnie tego nie doceniałam.

Teraz, kiedy odkryłam całą gamę możliwości, jakie dynia daje w kuchni, ciężko mi sobie wyobrazić jesień bez niej. Dyniowe wypieki to moja mała kulinarna obsesja. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na różne słodkości z dynią w roli głównej – od mięciutkich muffinek, przez puszyste ciasta, aż po aromatyczne chleby. Każdy przepis to inny sposób na odkrycie tego niesamowitego warzywa, które z każdym rokiem staje się coraz bardziej wszechobecne w mojej kuchni.

Dzięki dyni, jesień smakuje wyjątkowo – to sezon, który inspiruje do eksperymentowania, tworzenia nowych receptur i dzielenia się nimi z bliskimi. A Wy? Jakie są Wasze ulubione jesienne smaki?

Ciasto migdałowe z dynią

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 50 min 50 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

150 ml oleju słonecznikowego

150 g dyniowego puree

3 jajka

180 g trzcinowego cukru

2 łyżki melasy

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

70 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

100 g mąki migdałowej

200 g pszennej mąki

50 g posiekanych migdałów

75 g suszonej żurawiny

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 170ºC na termoobieg lub ustawić temperaturę wedle możliwości piekarnika. Wazne jest aby piekarnik był nagrzany przed wstawieniem formy z ciastem.
  2. Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać odważone mąki, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy, grubo posiekaną czekoladę(dwie łyżki czekolady zostawić do posypania ciasta) i prażone migdały oraz żurawinę.
  3. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem, melasą, cukrem i dyniowym puree. Następnie połączyć mokre i suche składniki.
  4. Przełożyć ciasto do keksówki o rozmiarach 10 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać resztą czekolady i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto całkowicie ostudzić. Pokroić keks na 12 kawałków. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

  1. Keks dojrzewa i z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotny i intensywniejszy w smaku, dlatego planując więcej wypieków można go upiec najwcześniej.
  2. Zamiast melasy i trzcinowego cukru można użyć 200 g cukru muscovado.
  3. Można użyć dowolnie wybranej dyni. Najlepiej zrobić puree z pieczonej dyni, wtedy ciasto będzie miało intensywniejszy smak i kolor.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału