Twarde masło? Radzę sobie z nim w ten sposób. Rozsmarowuje się na kanapce jak marzenie

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Jak szybko zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki? Fot. Archiwum prywatne


Jak gwałtownie zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki? Do najpopularniejszych trików bez wątpienia należy wykorzystanie noża wcześniej zanurzonego we wrzątku. Tymczasem są inne, znacznie łatwiejsze metody. Jedna z nich jest moją ulubioną.
Chcesz podać pyszne śniadanie bądź zaserwować smakowitą kolację, jednak zapomniałaś zawczasu wyjąć z lodówki masło i zamiast mięciutkiej konsystencji masz twardy niczym skała blok? prawdopodobnie nie jesteś jedyna. W takim wypadku smarowanie chleba bywa nie lada wyzwaniem i najczęściej kończy się wręcz rozerwaniem kromki. Nie męcz się. Zamiast tego zastosuj prosty trik, który sama wypróbowałam. Wszystko pójdzie gładko... jak po maśle.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?


Jak gwałtownie zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki? Zawsze stosuję ten patent
Nie musisz męczyć się z krojeniem twardego masła na plasterki, by potem łatwiej było je rozsmarować. Zamiast tego podaj je w niecodzienny, acz interesujący sposób. Znacznie łatwiej będzie się nakładało i to bez konieczności użycia gorącej wody. Na czym polega sprytny patent, który stosuję, gdy spotka mnie podobny problem? Wszystko, czego potrzebujesz, to zwykła tarka.


Jak gwałtownie zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki? Jak gwałtownie zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki? Fot. polina tankilevitch / pexels


Zdejmij z masła folię, następnie zetrzyj spory kawałek na najmniejszych oczkach i podaj. Wiórki będą wyglądały naprawdę efektownie, a do tego bez problemu rozsmarujesz je choćby na cienkim chlebie. Bez konieczności czekania albo kombinowania. Potwierdzam, iż cała czynność trwa chwilę, a działa genialnie.
PORADA! Zamiast tradycyjnej, dużej tarki, możesz użyć również miniaturowej wersji. zwykle używa się jej do czekolady lub sera. Powstałe w ten sposób wiórki są jeszcze mniejsze i łatwiejsze w użyciu. Kiedyś stosowałam, jednak w tej chwili nie posiadam podobnej, więc "przesiadłam" się na tradycyjną wersję.


Jak gwałtownie mieć miękkie masło? Wlej i wylej
Sposób z tarką, choć genialny w swojej prostocie, nie jest jedynym, który warto znać. jeżeli mimo wszystko zależy ci na podaniu masła w dużym kawałku, wypróbuj trik ze szklanką. Nalej do niej wrzątku, poczekaj chwilę, po czym wylej. Samym szkłem przykryj położony na talerzyku plaster smarowidła. Ponownie poczekaj 2-3 minuty i gotowe. Ciepło ze szklanki sprawi, iż stanie się znacznie bardziej miękkie i łatwiejsze w rozsmarowaniu.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału