Opiekacz do kanapek, zwany również potocznie sandwichem oraz tostownicą to przydatne w kuchni urządzenie, składające się z dwóch płyt grzejnych, dzięki którym gwałtownie i łatwo możemy podgrzać pyszne śniadanie lub kolację. Niestety bardzo często po użyciu w urządzeniu pozostają resztki topionego sera, czy innych dodatków. Nieumiejętnie wyczyszczone będą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia, ze względu na rozwijające się bakterie. Zobacz, jak odpowiednio zabrać się za sprzątanie.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na skrzydełka buffalo z sosem serowym
Jak wyczyścić opiekacz w środku? Nasącz ręcznik papierowy tym popularnym produktem
Przed przystąpieniem do czyszczenia opiekacza w pierwszej kolejności powinniśmy odłączyć urządzenie od kontaktu i poczekać, aż rozgrzane płytki ostygną. Unikniemy w ten sposób ewentualnego nieprzyjemnego poparzenia oraz niebezpiecznego porażenia prądem. Gdy sprzęt będzie już zimy, możemy przetrzeć wnętrze sandwicha wilgotną ściereczką z mikrofibry i pozostawić do oschnięcia. Ważne jest, by podczas sprzątania tostownicy nie używać żadnych detergentów, ponieważ powierzchnia, na której pieczemy, ma bezpośredni kontakt z żywnością. jeżeli nawilżona gąbka to za mało, spróbujmy nasączyć ręcznik papierowy odrobiną oleju lub oliwy i wtedy dokładnie wyczyścić płytki grzejne. Tłuszcz w łatwy sposób pomoże nam rozpuścić brud i zaschnięty ser. To jedna z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych metod czyszczenia opiekacza. Warto do sprzątania podchodzić z umiarem. Delikatną powłokę płyt możemy bowiem uszkodzić poprzez nieumiejętne użytkowanie.
Tego nie rób podczas czyszczenia tostownicy. Błąd może kosztować nas zakup nowego sprzętu
Podczas czyszczenia oraz użytkowania opiekacza bezwzględnie nie powinniśmy używać żadnych ostrych narzędzi typu noże, czy widelce. Unikajmy również czyszczenia druciakami i szorstką gąbką. Możemy bowiem w łatwy sposób uszkodzić delikatną powierzchnię. choćby podczas wyciągania podgrzanych kanapek lepiej jest używać do tego drewnianej szpatułki lub silikonowych łopatek. Przypadkowe zadrapanie ochronnej powłoki na płycie grzejnej sprawi, iż mogą wydzielać się niebezpieczne i toksyczne dla naszego zdrowia substancje. Pamiętajmy również, iż zawsze lepiej jest zapobiegać, niż mierzyć się ze skutkami nieumiejętnego użytkowania. jeżeli chcemy uniknąć zaschniętego sera i przypalonej cebuli, które ciężko jest usunąć, powinniśmy stosować papier do pieczenia, podczas przygotowywania przekąski. Kanapki układamy wówczas na papierze, a nie bezpośrednio na płytkach. Po upieczeniu zużyty papier wystarczy wyrzucić do śmieci.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.