Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych i najstarszych metod przechowywania jedzenia, z której korzysta wiele z nas. W końcu pozwala zatrzymać cenne witaminy i składniki odżywcze na dłużej. Trzeba jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo i bezpiecznie, by uniknąć ryzyka zepsucia, straty smaku i marnowania żywności. Na liście opcji, które budzą nasze wątpliwości, są przede wszystkim produkty mleczne.
REKLAMA
Zobacz wideo Aneta Zając o samodzielnym macierzyństwie. "To jest wyzwanie"
Czy można włożyć śmietanę do zamrażarki? Dietetyk stawia kropkę nad "i"
Nie wszystkie produkty dobrze tolerują niską temperaturę. Według Aleksandry Żyłowskiej z portalu wylecz.to na "czarnej liście" znajdują się m.in.:
jogurt,
mleko,
śmietana,
bita śmietana,
miękkie sery np. ricotta, mascarpone, serek wiejski, serki śmietankowe,
budyń,
kremy do ciast,
majonez.
Powód? Po ich rozmrożeniu tracą swoją pierwotną konsystencję, rozwarstwiają się i stają się po prostu nieapetyczne. Jedyne co pozostaje bez zmian, to ich wartości odżywcze.
Czy produkty mleczne można mrozić? Te opcje wychodzą przed szereg
Jednak i w tej kategorii żywności znajdują się wyjątki od reguły. Jest to masło (najlepiej solone) oraz wszelkiego rodzaju twarde sery. W przeciwieństwie do wielu innych produktów mlecznych świetnie znoszą pobyt w zamrażalniku. Można je mrozić w oryginalnym opakowaniu lub podzielić na mniejsze porcje, owijając folią i chowając do woreczków strunowych. Choć należy wspomnieć, iż żółte sery mogą być nieco bardziej kruche po rozmrożeniu. To najlepiej robić w lodówce - wtedy zachowają odpowiednią konsystencję i smak.










