Trochę do zupy, łyżka do sosu, a co z resztą? Dietetyczka o mrożeniu śmietany

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Mrożenie mleka, masła czy jogurtu wciąż budzi sporo pytań. Czy można włożyć śmietanę do zamrażarki? Nad tym szczególnie często się zastanawiamy, bo jest podstawą wielu dań. Raz na zawsze rozwiejmy te wątpliwości.
Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych i najstarszych metod przechowywania jedzenia, z której korzysta wiele z nas. W końcu pozwala zatrzymać cenne witaminy i składniki odżywcze na dłużej. Trzeba jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo i bezpiecznie, by uniknąć ryzyka zepsucia, straty smaku i marnowania żywności. Na liście opcji, które budzą nasze wątpliwości, są przede wszystkim produkty mleczne.


REKLAMA


Zobacz wideo Aneta Zając o samodzielnym macierzyństwie. "To jest wyzwanie"


Czy można włożyć śmietanę do zamrażarki? Dietetyk stawia kropkę nad "i"
Nie wszystkie produkty dobrze tolerują niską temperaturę. Według Aleksandry Żyłowskiej z portalu wylecz.to na "czarnej liście" znajdują się m.in.:


jogurt,
mleko,
śmietana,
bita śmietana,
miękkie sery np. ricotta, mascarpone, serek wiejski, serki śmietankowe,
budyń,
kremy do ciast,
majonez.


Powód? Po ich rozmrożeniu tracą swoją pierwotną konsystencję, rozwarstwiają się i stają się po prostu nieapetyczne. Jedyne co pozostaje bez zmian, to ich wartości odżywcze.


Czy produkty mleczne można mrozić? Te opcje wychodzą przed szereg
Jednak i w tej kategorii żywności znajdują się wyjątki od reguły. Jest to masło (najlepiej solone) oraz wszelkiego rodzaju twarde sery. W przeciwieństwie do wielu innych produktów mlecznych świetnie znoszą pobyt w zamrażalniku. Można je mrozić w oryginalnym opakowaniu lub podzielić na mniejsze porcje, owijając folią i chowając do woreczków strunowych. Choć należy wspomnieć, iż żółte sery mogą być nieco bardziej kruche po rozmrożeniu. To najlepiej robić w lodówce - wtedy zachowają odpowiednią konsystencję i smak.
Idź do oryginalnego materiału