Tradycyjne polskie dania – od kuchni kaszubskiej po kuchnię podhalańską

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlet schabowy - przepis. Fot. AdobeStock


Z pewnością, dobrze znasz tradycyjne polskie dania. Przygotowujesz je na swój obiad, spotkania z rodziną i znajomymi, a także na święta i inne okazje. Polska kuchnia jest uznawana za najlepszą na świecie, a smak polskich dań doceniają również obcokrajowcy. A jakie jest pierwsze skojarzenie związane z kuchnią polską? Na pewno będzie to schabowy i pierogi. Jednak, polskie dania tradycyjne to o wiele więcej możliwości.

Smak tradycji, unikalne receptury i bogactwo składników – to główne wyróżniki, którymi może pochwalić się kuchnia polska. Wszystko to sprawia, iż tradycyjne polskie dania cieszą się uznaniem nie tylko wśród Polaków, ale i obcokrajowców. Pomimo tego, iż polskie dania nie należą do kategorii tych „lekkich”, to są niezwykle smaczne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. A które dania cieszą się największym uznaniem społeczności polskiej i międzynarodowej?

Czym się charakteryzują tradycyjne dania polskie?

Kuchnia polska jest połączeniem różnych wpływów kulturowych, które kształtowały się na terenie naszego kraju. Możesz zauważyć wyraźne ślady kuchni żydowskiej, niemieckiej, rosyjskiej, francuskiej, włoskiej oraz tatarsko-tureckiej. Charakterystyczną cechą typowych dań polskich jest wysoka zawartość węglowodanów. Wiele regionów słynęło kiedyś z potraw mącznych, ponieważ zboża były łatwo dostępne. Na polskich stołach mięso również odgrywało istotną rolę.

Kotlet schabowy – przepis. Fot. AdobeStock

Sprawdź: Przepis na domowy cebularz lubelski. Jego zapach jest kuszący

Jednak biedniejsze rodziny nie zawsze mogły sobie na nie pozwolić na co dzień, często ograniczając się do dodania skwarków dla poprawienia smaku potrawy. Podczas świąt i istotnych uroczystości mięso zwykle dominowało na stole. Mimo iż polskie dania narodowe są ciężkie i kaloryczne, trudno jest im się oprzeć ze względu na ich smakowitość.

Polskie dania tradycyjne – jakie potrawy królują na polskich stołach?

Polska kuchnia jest bogata w różnorodne polskie tradycyjne dania, które cieszą się popularnością na polskich stołach. Są to przede wszystkim dania dobrze znane w całym kraju, a także potrawy regionalne, które można spróbować na przykład podczas wypoczynku na Podhalu, Podlasiu, Śląsku czy na Kaszubach.

Pierogi – Pyszności – Fot. Adobe Stock

Polskie tradycyjne dania i potrawy kuchni regionalnej to m.in.:

  • pierogi – jedno z najbardziej charakterystycznych i najsmaczniejszych polskich dań, podawane na słodko lub na słono, z wieloma rozmaitymi dodatkami;
  • kotlet schabowy – prawdziwy klasyk kuchni polskiej – czyli schab w panierce z mąki, jajka i bułki tartej;
  • bigos – tradycyjna potrawa mięsno-kapuściana, z dodatkiem kiełbasy, wieprzowiny lub wołowiny;
  • żurek – popularna zupa kwaszona na bazie zakwasu żytniego; głównym składnikiem jest kwaszona mąka żytnia, do której dodaje się ziemniaki, kiełbasę, boczek, jajka i przyprawy;
  • barszcz czerwony – zupa na bazie buraków, która ma intensywnie czerwony kolor; barszcz jest kwaszony i często podawany z dodatkiem usmażonej cebulki, kwaśnej śmietany i chrzanu;
  • kluski śląskie z duszonym mięsem – kluski z mąki ziemniaczanej z dodatkiem mięsnego farszu;
  • fasolka po bretońsku – najlepiej smakuje ta z dodatkiem boczku i kiełbasy;
  • gołąbki, kotlet mielony, golonka;
  • polskie ciasta – sernik, faworki, babka makowiec;
  • kuchnia podhalańska – królestwo kwaśnicy i oscypków;
  • kuchnia wielkopolska – pyry z gzikiem, plyny, szagówki, szare kluchy;
  • kaszubskie przysmaki – gęsina oraz potrawy z ziemniaków i grzybów;
  • będąc na Śląsku, warto spróbować rolady, karminadli, krupnioka i żymloka;
  • Podlasie – królestwo sękacza i wysokoprocentowych specjałów.

Tradycyjne polskie dania na zimno

Kuchnia polska to nie tylko dania na obiad, ale również specjały na zimno. Lista dań i produktów jest równie długa i można by je wymieniać w nieskończoność. W polskiej kuchni tradycyjne dania na zimno cieszą się popularnością, szczególnie w okresie letnim lub podczas świąt, czy imprez, takich jak imieniny lub inne rodzinne spotkania.

Śledzie w śmietanie – Pyszności; foto: Canva

Przeczytaj: Klasyk bieszczadzkiej kuchni. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne mielone

Do specjałów, których nie może zabraknąć na stole, należy zaliczyć:

  • tatar – danie mięsne przygotowywane z surowego mielonego mięsa, najczęściej wołowego;
  • sałatka jarzynowa – królowa polskich sałatek;
  • śledzie w oleju – klasyczne danie, w którym śledzie są marynowane w occie lub marynacie i podawane wraz z cebulą, koperkiem i zalewą z oleju;
  • rolada z indyka – delikatne i aromatyczne danie mięsne, przygotowane z plastrów indyka, które są nadziewane farszem z mięsa mielonego, cebuli, grzybów i przypraw;
  • chłodnik – zimna zupa na bazie jogurtu, kefiru lub maślanki, z dodatkiem świeżych ogórków, rzodkiewki, szczypiorku i kopru;
  • jajka na twardo w majonezie;
  • galarety mięsne i rybne.

Te dania na zimno stanowią tylko niewielką część tradycyjnych potraw w polskiej kuchni. Istnieje wiele innych pysznych i orzeźwiających dań, które można spożywać na zimno w różnych okolicznościach i porach roku.

Idź do oryginalnego materiału