Ani szprycą, ani strzykawką. Tak nadziejesz pączki. Wyjdą smaczniejsze niż z najlepszej cukierni

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Ani szprycą, ani strzykawką. Tak nadziejesz pączki. Wyjdą smaczniejsze niż z najlepszej cukierni, istock/@Marcin Gabryelczyk


Jak nadziewać pączki? jeżeli nie masz pod ręką szprycy ani strzykawki wykorzystaj ten sprawdzony patent naszych babć. Wyjdą obłędnie pyszne i z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.
Czym nadziać pączki? Niektórzy lubią z marmoladą albo konfiturą, inni zaś wolą z budyniem, karmelem lub czekoladą. Nadziewanie jest jedną z trudniejszych czynności podczas przygotowywania domowych pączków. Jak to zrobić, żeby środek nie wypłynął? Wyjaśniamy.


REKLAMA


Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"


Jak nadziać pączki bez szprycy i strzykawki? Oto najlepszy sposób
Szprycą lub strzykawką nadziewa się pączki po ich usmażeniu. jeżeli jednak nie masz tych narzędzi, nic straconego. Pamiętaj jednak, iż w takim wypadku musisz je nadziać przed wrzuceniem na rozgrzany tłuszcz. Najpierw rozwałkuj ciasto, a potem powykrawaj z nich krążki.


Weź jeden krążek i nałóż nadzienie, a potem przykryj je drugim.
Dobrze sklej brzegi, aby w trakcie smażenia środek nie wylał się na zewnątrz.
Uformuj ciasto w kulę i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.


Jak zrobić domowe pączki? Lepszego przepisu nie znajdziesz. Wychodzą lepsze niż z cukierni
Chociaż w sklepach półki uginają się od gotowych produktów, warto poświęcić chwilę i zrobić pączki samodzielnie. Do ich przygotowania potrzebujesz:


500 g mąki pszennej,
szklankę ciepłego mleka,
25 g drożdży świeżych,
cztery jajka,
50 g masła,
60 g cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
dwie łyżki spirytusu lub octu,
tłuszcz do smażenia,
ulubione nadzienie,
odrobina soli.


Zobacz też: Przytnij hortensje w tym momencie. Rozkwitną najpiękniej w okolicy. Nie będziesz mogła się napatrzeć


Zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do 100 ml ciepłego mleka dodaj łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Kiedy rozczyn będzie gotowy, możesz przejść do przygotowywania ciasta.


Przesiej mąkę i dodaj żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy i resztę ciepłego mleka. Wymieszaj, a potem dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
Kiedy będzie jednolite i elastyczne przełóż je do miski. Pozostaw na około dwie godziny.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na cztery równe części. Każdą rozwałkuj i wytnij krążki.
Wyłóż nadzienie na krążki zgodnie z powyższą poradą.
Smaż pączki z obu stron w głębokim tłuszczu.


Jakie nadzienie do pączków jest najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału