Nie każdy wie, jak szerokie zastosowanie w kuchni ma folia aluminiowa. Z reguły służy do pieczenia potraw w piekarniku oraz zabezpieczania żywności przed wysychaniem, ale może ona pomóc także w innych sytuacjach, jak chociażby ochrona ciasta przed przypaleniem podczas pieczenia. Wystarczy uformować z niej pierścień i wyłożyć brzegi blachy, aby pozbyć się problemu.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Zrób z folii "kołnierz" i przykryj nim brzegi ciasta w piekarniku, np. tarty lub sernika. Będzie równomiernie upieczone na całej powierzchni
Ten banalnie prosty trik powinien znać, każdy, kto lubi domowe wypieki. Jak zastosować go podczas wypieku ciasta? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Zrób z folii "kołnierz" i przykryj nim brzegi ciasta w piekarniku, np. tarty lub sernika
Folię zagnij tak, aby dobrze pasowała do kształtu formy, można ją ponacinać co kilka centymetrów, aby bardziej przylegała do brzegu
Pierścień z folii aluminiowej może delikatnie zachodzić na brzegi ciasta, ale nie powinien zasłaniać środka
Najczęściej kołnierz zakładamy w trakcie pieczenia, jeżeli okaże się, iż brzegi przypalają się zbyt szybko. W sytuacji, gdy piekarnik mocno piecze z góry, można założyć pierścień z folii już na początku pieczenia. Ten patent chroni brzegi przed przypaleniem i pozwala na równomierne pieczenie deseru na całej powierzchni.
Zobacz też: Pijesz codziennie kawę? Dodaj szczyptę tej przyprawy. Poprawisz nie tylko smak